Till senaste kommentaren

Nu testar vi fastsittande korkar på våra förpackningar

Ett nytt EU-direktiv innebär att det kommer att bli ett lagkrav att ha dryckesförpackningar utrustade med en kork som sitter fast i förpackningen efter att den har öppnats. Syftet är att förhindra nedskräpning i naturen och öka återvinningen. Lagen träder i kraft 3 juli 2024.

Med start vecka 40 kommer leveranser med gamla korkar att varvas med leveranser med nya korkar under en period. Vår målsättning är att så småningom byta ut alla korkar till nya, fastsittande varianter. Detta gäller alla våra korkförsedda förpackningar med mjölk, fil, yoghurt, yoghurtkvarg, drickyoghurt, grädde och juice.

Den nya designen gör att korken förblir fäst till förpackningen även efter öppning, vilket underlättar insamling och återvinning och förhindrar nedskräpning. Vi hoppas att det är en förändring som kommer tas emot väl.


Daniel

Kommentarer

 • hej
  Tänkte ge lite feedback på ert test med nya korkarna på mjölken. Med er goda tanke för miljön är det bra att man testar nytt, men när dessa korkarna kom på coca cola slutade jag dricka coca cola. Så när de nu kommer på er mjölk överväger jag att köpa annan mjölk just för att slippa dessa korkarna. De är i vägen när man vill hälla mer mjölk, mina barn kladdar med mjölken när de vill hälla själv för den kommer fram vid öppningen. Det finns ingen naturlig placering av korken då delen med koderna kommer i vägen. Så summa sumarum är det tyvärr ingen positiv återkoppling.


  Vad är anledningen till att man började med plastkorkarna från början? Det är ju mindre plast och nedsmutsning med de gamla öppningarna man ”river” upp.

  Med vänlig hälsning,
  Helen

  Helen
 • Hej Helen,

  Tack för din feedback! Jag tar den vidare till våra ansvariga för förpackningar. Dessa korkar är fortfarande i en testperiod och det är inte osannolikt att det sker förbättringar med tiden.

  Angående plastkorkar i mjölk tillsattes de för att våra konsumenter upplevde att det blev mindre spill och lättare att öppna förpackningen. Vi valde samtidigt att inte sätta kork på vår 1,5L-mjölk och på vår Hjordnära-mjölk för att ge våra konsumenter möjligheten att välja om man önskade med eller utan.

  Det finns dock produkter som behöver skakas, t.ex. yoghurt, fil och chokladmjölk, där korken fyller en större funktion.

  Önskar dig en fin dag!

  Vänligen,
  Daniel
 • Jag håller 100% med ovanstående inlägg. Korken är i vägen, mjölken riskerar att hamna på bordet istället och korken är svårare att sätta på igen (gängorna kommer snett). Jag ser dessutom inte hur återvinningen förbättras, när korken inte går att separera från förpackningen... Jag tillhör inte heller de kunder som sågar sönder varje förpackning och separerar samtlig plast, utan vi har slängt korken i plast-tunnan och resten i tunnan för papperskartong. De nya förpackningarna som vi har hemma kommer tyvärr att slängas i restavfall (eller i papperskartong med ännu mer plast inblandat). Nedskräpning av korkar har aldrig varit ett problem i vårt hem. Har inte upplevt detta som ett problem i naturen heller.

  Vad gäller 1,5-liters-förpackningarna är de tyvärr aningens för höga för att få plats i vårt kylskåp, även om de såklart vore mer prisvärda med tanke på mängden mjölk som går åt hemma hos oss. Vi vill gärna bidra till en bättre miljö, men när funktionaliteten har blivit klart sämre utan att jag ser minsta lilla förbättring för miljön så är det köpstopp på dessa ogenomtänkta produkter.

  Ett tips för framtida produktutveckling och tester är att tänka på funktionaliteten genom hela kedjan och även inkludera ett användarperspektiv. Vad gäller återvinning krävs ytterligare ansträngningar i design-stadiet då vi konsumenter är en mycket heterogen grupp med olika för-förståelse och engagemang i dessa frågor. Det måste vara lätt att göra rätt.

  Önskar lycka till i detta arbete, och ser fram emot innovativa och smarta förpackningslösningar.
  Meddela gärna på er förpackning när ni avslutat testet, så jag vet att det är köp-bart igen.

  Med vänliga hälsningar
  Pernilla  Pernilla
 • Arla har redan börjat och jag tillhör den stora gruppen väldigt missnöjda kunder. Det finns absolut ingen som helst anledning att följa detta löjliga EU-direktiv. Är vi slavar under dem eller? Finns inget land i världen som är så bra på sopsortering som Sverige!!!! Vi har sorterat mjölkpaket hur länge som helst och de flesta slänger skruvkorken i plaståtervinningen och förpackningen i papper/kartong. Det kommer att ha lika stor effekt på miljön som Svenska plastpåseskatten hade för nedskräpningen av plast i haven dvs nada! Dessutom kan man inte lägga ner paketen med dessa nya korkar för korken läcker! Det går inte att hälla upp mjölken i ett glas utan dräll då den fåniga korken sitter i vägen. Då kan ni lika gärna gå tillbaka till paket man river upp ett hörn på som det var förr!
  Lollo
 • Hej!
  Jag vill bara flika in och tycker oxå att den nya skruvkorken som sitter på Sverigemjölken är bara skräp, den sitter ivägen och helt onödigt att göra om förpackningar till det sämre, om man ändå ska källsortera korken till plastavfall då kanske många missar att rycka bort den! Så för denna nya förändring blir det 👎👎👎!
  Det måste ju ha kostat en hel del att ställs om maskiner samt går det inte åt mer plast för själva plastringen som korken ska fästas i, om man jämför med tidigare förpackningar?
  Eva
 • Nu är det slut med mjölk från Arla, det blir andra mejerier så länge de har riktiga korkar, sedan får man väl köpa havremjölk eller helt låta bli. Antingen får ni ta bort korkarna och återgå till vikförpackningen från förr då slipper vi alla dessa plastgrejor eller återgå till en skruvkork eller något annat som fungerar. Man skall inte laga saker som fungerar.
  Johansson
 • Hej!
  Gör inte om samma misstag som Coca-Cola. Totalt fiasko med deras korkar. Klart som korvspad att man ska kunna ta av korken.
  Är det en miljöfråga så se istället till att ni använder "bra" plast, återvunnen, miljövänligt framställd etc.

  Vänligen
  Rickard Grahn
  Rickard
 • Det er nok den dummeste EU-idé jeg endnu har hørt om og der har været ikke så lidt dumheder fra den kant.
  Man kan lave bil-karosserier, bil-skærme og tusindvis af andre produkter af 100% natur-nedbrydeligt (ikke euforiserende) industri-hamp. Jeg vil tro at man også kan lave både mælke-kartoner og låg af hamp og derved undgå forbrænding af plast i låget så vel som i indersiden af mælkekartonerne.
  Arla, se nu at vågne op og gør noget fornuftigt for miljøet i stedet for disse og lignende dumheder.


  Erik
 • Korkar från helvetet! Håller med alla tidigare inlägg!
  Jag behöver absolut ingen kork alls!
  Utan kork kan jag dra i de två kvarvarande hörnen, få en fyrkantig öppning och pressa ut den sista filen/ yoghurten ordentligt dvs mindre matsvinn, enklare urskölj!
  Korkarna bidrar till MER matsvinn!
  Varför överhuvudtaget tillsätta plast på en pappersprodukt?!
  Eftersom jag är noga med sopsorteringen river jag alltid av gängorna/ plasten som sitter på paketet men anar att många prioriterar sin tid annorlunda, dvs att gängorna åker med papperspaketen...
  TA BORT ALLA KORKAR!

  Linda
 • Jag håller också med alla tidigare inlägg! Det är ett evigt drällande, helt omöjligt till och med för en vuxen att hälla upp drycken utan att det blir kladd som måste torkas upp. Jag har börjat riva bort korkarna (det är säkert fler än jag som gör det för att kunna hälla upp utan dräll, och då faller ju hela idén, men det har nog inte EU-byråkraterna tänkt på). Förpackningarna går som tidigare nämnts inte heller att ha liggande eftersom de läcker. MEN idag blev jag glad när jag såg att Skånemejeriernas ekomjölk med 1,5% fetthalt finns med den gamla plastfria viköppningen 😀 BRAVO och GULDSTJÄRNA till er! Nu kommer jag bojkotta Arla och bara köpa dryck från er utan skruvkorkar. Så fortsätt med dessa, jag tror ni kommer vinna enormt på det, speciellt om Arla envisas med att fortsätta med sina fånerier. Det blir en liten utmaning eftersom jag bor i Stockholm där inte många säljer produkter från er, men helt klart värt mödan 😀
  Marie
 • Hej,
  Den nya korken är värdelös, svår att öppna och att stänga. Köper numera Proviva istället.
  Magnus
 • Jag är arg. Mjölken används ju hemma. Så inga korkar hamnar i naturen. Jävla EU.

  Maria
 • Hej,
  Ja, tyvärr värdelöst. Som många skrivit, korken sitter ivägen och det blir bara spill i den som kladdar ned förpackningen när man stänger. Yogurt är hopplöst värst. Undrar också varför man införde plastkork ö h t. Om det var svårt innan att riva/klippa upp förpackningarna hade det kunnat förbättras utan att införa plast. Nu kan de heller inte stå upp och ned oöppnade. Utmärkt för att slippa skaka yogurt t ex.
  Mvh
  susanna

  Susanna
 • Hur fan tänkte man här?
  Det var universellt hatat när Coca-Cola började med detta, men deras resonemang är ju åtminstone hållbart: Korken är plast, och ska sorteras med flaskan.

  Men era jävla snillen har alltså satt fast en PLASTKORK på en KARTONG som skall sorteras olika. Det är en djävulskt liten sak, men fy vad blodet kokar trots det.

  Det blir ingen mer mjölk från er.
  Flygelholm
 • Katastrof Eu lag.
  Eu har inte gått igenom ett enda bra eu förslag. Sverige borde lämna eu
  Gustav
 • En enkel fråga till mejeriet, har ni fått många som har efterfrågar den nya korken?
  Om korken sitter fast borde ju det betyda att korken skall sopsorteras tillsammans med kartongen annars förstår jag inte hur man tänker. Idag sorteras en överväldigande del av all korkar in i Sverige som plast skall vi inte fortsätta med det?
  Vilket övrigt plastavfall kan man sortera som kartong?
  Kort sagt hur tänker man?
  S Johansson
 • Ja herre jösses. Jag kan bara hålla med alla andra här. Detta är ett av de dummaste idéerna som införts på länge och såklart kommer det från EU…. Inte nog med att korken ständigt sitter i vägen när man öppnar den, det går ju heller inte att sortera korken till plast utan allt hamnar i kartong… katastrof… gör om, gör rätt.
  Peter
 • Det behövs inte några plastkorkar på mejeriprodukter. Ta bort eländet. Ibland sitter de hårt åt också vid öppnandet. Ta tillbaka förpackningarna där flikar viks upp eller varför inte riva av ett hörn som förr? Eller vad sägs om glasflaskor? Och vem dräller runt med mjölkkorkar i naturen? Är det inte mer kostsamt att tillverka dessa idiotiska små vardagsfällor? Håller för övrigt med samtliga insändare före mig.
  Sophie
 • Den mest korkade politiska åtgärd på länge. Fullständigt groteskt. Passar bäst i grotesco satir program.
  Mjölken kladdar och rinner bredvid Nästan var gång jag hällt upp fil får jag tvätta händerna och sen i onödan konsumera hushållspapper och torka bort tinning på kartong. Sen det blev korkar har jag alltid sorterat dem i plastförpackning Alltid! Nu skall det väl eldas allt eller så. Vad är vinsten Havet säger EU. Hmmm jag strandstädar årligen två gånger om året och har en riktigt god blick vad folk
  Slängt Men mjölkkapsyler nej Men danska pappers förpackningar javisst
  En cola 50 Cl på fisketur smakar ibland bra Smart att inte behöva mugg Nu har EU sett till att det blir nästan omöjligt. Vrir du bort korkeleändet för att hälsa blir det kvar en 3 cm lång vass plast sträng man inte vill ha i munnen försöka ta bort den med
  Frusna fingrar under fisketur kräver avbitartång i bagaget
  Men varför har inte Eu beslutat att creme fraische lock skall sitta kvar ? Eller alla såser i plast förpackningar eller SIA glass 0,5 litet jordgubbs glass med löst plast lock
  Blir säkert ny arbets uppgifter för EU byråkrater som aldrig städat en strand
  Lars Göran
 • Tänk förr hade man sin kanna köpte lös mjölk och fick motion till mjölkaffären och dom vitklädda tanterna skrattade och sen då de gamla goa frallorna till med härligt ytskikt. Idag e frallorna torra som öken. Mjölkpaket tar 15 minuter att klippa av lockringen...osten smakar noll. Morfars kor gråter i sin askgrav medan multo EU  bestämmer toa tider och elbil.
  ERIC
 • Klipper bort korkens ring men sen river man fingertoppen på den sista biten. Ensamma som dricker ur paketet får fläskläpp av lockringen..vi konsumenter betalar men Ylva Johansson looklikers rotar i vår soppapperspåse.
  Stig
 • Tänk mu är det 1 April  Muade Rosa till gamla Molly, Molly nickade med ena hornet och lommade vidare..vänta sa Rosa har du sett det nya plastlocket på paketen..man fastnar i ringen sa ägarens barnbarn när han kasade på våra höbalar. Molly stannar till, Va säger du oj..nu blir det bojkott ikväll...inte en droppe..
  Drängen Alf
 • Vi behöver inga plastkorkar. sluta med dom.
  Jonas
 • Jag känner att jag behöver veta vilka mejerier som använder förpackningar utan plastkork.
  Jag arbetar i Danmark och överväger att börja handla med mig mjölk/fil/yoghurt hem då det tycks som om att alla olika mjölkförpackningar i kylen i fikarummet helt saknar kork och istället har det klassiska utviket - som är en fantastiskt mycket bättre lösning för alla och miljön.
  Peter
 • Det är ju bra att det blir mer som i USA, där vi anpassar oss så att även de mest korkade ska klara av enkla saker - som att återvinna på ett korrekt sätt.
  Korken har inte där att göra - ta bort den igen, det är bättre på fler sätt än vad det är dåligt, vinst i tillverkning, miljövinster, inga krångligheter att återvinna, etc etc
  Jag kommer att välja förpackningar utan kork - tills alla andra mejerier blir lika korkade - då har man ju inte mycket att välja på.
  Tänk på miljön - inte på bekväma konsumenter - det här är så lätt att klara sig utan.
  Bort med kork! Bort med kork! Bort med kork!
  Fredric Blåholtz

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.