Till senaste kommentaren

Nu testar vi fastsittande korkar på våra förpackningar

Ett nytt EU-direktiv innebär att det kommer att bli ett lagkrav att ha dryckesförpackningar utrustade med en kork som sitter fast i förpackningen efter att den har öppnats. Syftet är att förhindra nedskräpning i naturen och öka återvinningen. Lagen träder i kraft 3 juli 2024.

Med start vecka 40 kommer leveranser med gamla korkar att varvas med leveranser med nya korkar under en period. Vår målsättning är att så småningom byta ut alla korkar till nya, fastsittande varianter. Detta gäller alla våra korkförsedda förpackningar med mjölk, fil, yoghurt, yoghurtkvarg, drickyoghurt, grädde och juice.

Den nya designen gör att korken förblir fäst till förpackningen även efter öppning, vilket underlättar insamling och återvinning och förhindrar nedskräpning. Vi hoppas att det är en förändring som kommer tas emot väl.


Daniel

Kommentarer

 • hej
  Tänkte ge lite feedback på ert test med nya korkarna på mjölken. Med er goda tanke för miljön är det bra att man testar nytt, men när dessa korkarna kom på coca cola slutade jag dricka coca cola. Så när de nu kommer på er mjölk överväger jag att köpa annan mjölk just för att slippa dessa korkarna. De är i vägen när man vill hälla mer mjölk, mina barn kladdar med mjölken när de vill hälla själv för den kommer fram vid öppningen. Det finns ingen naturlig placering av korken då delen med koderna kommer i vägen. Så summa sumarum är det tyvärr ingen positiv återkoppling.


  Vad är anledningen till att man började med plastkorkarna från början? Det är ju mindre plast och nedsmutsning med de gamla öppningarna man ”river” upp.

  Med vänlig hälsning,
  Helen

  Helen
 • Hej Helen,

  Tack för din feedback! Jag tar den vidare till våra ansvariga för förpackningar. Dessa korkar är fortfarande i en testperiod och det är inte osannolikt att det sker förbättringar med tiden.

  Angående plastkorkar i mjölk tillsattes de för att våra konsumenter upplevde att det blev mindre spill och lättare att öppna förpackningen. Vi valde samtidigt att inte sätta kork på vår 1,5L-mjölk och på vår Hjordnära-mjölk för att ge våra konsumenter möjligheten att välja om man önskade med eller utan.

  Det finns dock produkter som behöver skakas, t.ex. yoghurt, fil och chokladmjölk, där korken fyller en större funktion.

  Önskar dig en fin dag!

  Vänligen,
  Daniel
 • Jag håller 100% med ovanstående inlägg. Korken är i vägen, mjölken riskerar att hamna på bordet istället och korken är svårare att sätta på igen (gängorna kommer snett). Jag ser dessutom inte hur återvinningen förbättras, när korken inte går att separera från förpackningen... Jag tillhör inte heller de kunder som sågar sönder varje förpackning och separerar samtlig plast, utan vi har slängt korken i plast-tunnan och resten i tunnan för papperskartong. De nya förpackningarna som vi har hemma kommer tyvärr att slängas i restavfall (eller i papperskartong med ännu mer plast inblandat). Nedskräpning av korkar har aldrig varit ett problem i vårt hem. Har inte upplevt detta som ett problem i naturen heller.

  Vad gäller 1,5-liters-förpackningarna är de tyvärr aningens för höga för att få plats i vårt kylskåp, även om de såklart vore mer prisvärda med tanke på mängden mjölk som går åt hemma hos oss. Vi vill gärna bidra till en bättre miljö, men när funktionaliteten har blivit klart sämre utan att jag ser minsta lilla förbättring för miljön så är det köpstopp på dessa ogenomtänkta produkter.

  Ett tips för framtida produktutveckling och tester är att tänka på funktionaliteten genom hela kedjan och även inkludera ett användarperspektiv. Vad gäller återvinning krävs ytterligare ansträngningar i design-stadiet då vi konsumenter är en mycket heterogen grupp med olika för-förståelse och engagemang i dessa frågor. Det måste vara lätt att göra rätt.

  Önskar lycka till i detta arbete, och ser fram emot innovativa och smarta förpackningslösningar.
  Meddela gärna på er förpackning när ni avslutat testet, så jag vet att det är köp-bart igen.

  Med vänliga hälsningar
  Pernilla  Pernilla
 • Arla har redan börjat och jag tillhör den stora gruppen väldigt missnöjda kunder. Det finns absolut ingen som helst anledning att följa detta löjliga EU-direktiv. Är vi slavar under dem eller? Finns inget land i världen som är så bra på sopsortering som Sverige!!!! Vi har sorterat mjölkpaket hur länge som helst och de flesta slänger skruvkorken i plaståtervinningen och förpackningen i papper/kartong. Det kommer att ha lika stor effekt på miljön som Svenska plastpåseskatten hade för nedskräpningen av plast i haven dvs nada! Dessutom kan man inte lägga ner paketen med dessa nya korkar för korken läcker! Det går inte att hälla upp mjölken i ett glas utan dräll då den fåniga korken sitter i vägen. Då kan ni lika gärna gå tillbaka till paket man river upp ett hörn på som det var förr!
  Lollo
 • Hej!
  Jag vill bara flika in och tycker oxå att den nya skruvkorken som sitter på Sverigemjölken är bara skräp, den sitter ivägen och helt onödigt att göra om förpackningar till det sämre, om man ändå ska källsortera korken till plastavfall då kanske många missar att rycka bort den! Så för denna nya förändring blir det 👎👎👎!
  Det måste ju ha kostat en hel del att ställs om maskiner samt går det inte åt mer plast för själva plastringen som korken ska fästas i, om man jämför med tidigare förpackningar?
  Eva
 • Nu är det slut med mjölk från Arla, det blir andra mejerier så länge de har riktiga korkar, sedan får man väl köpa havremjölk eller helt låta bli. Antingen får ni ta bort korkarna och återgå till vikförpackningen från förr då slipper vi alla dessa plastgrejor eller återgå till en skruvkork eller något annat som fungerar. Man skall inte laga saker som fungerar.
  Johansson
 • Hej!
  Gör inte om samma misstag som Coca-Cola. Totalt fiasko med deras korkar. Klart som korvspad att man ska kunna ta av korken.
  Är det en miljöfråga så se istället till att ni använder "bra" plast, återvunnen, miljövänligt framställd etc.

  Vänligen
  Rickard Grahn
  Rickard
 • Det er nok den dummeste EU-idé jeg endnu har hørt om og der har været ikke så lidt dumheder fra den kant.
  Man kan lave bil-karosserier, bil-skærme og tusindvis af andre produkter af 100% natur-nedbrydeligt (ikke euforiserende) industri-hamp. Jeg vil tro at man også kan lave både mælke-kartoner og låg af hamp og derved undgå forbrænding af plast i låget så vel som i indersiden af mælkekartonerne.
  Arla, se nu at vågne op og gør noget fornuftigt for miljøet i stedet for disse og lignende dumheder.


  Erik
 • Korkar från helvetet! Håller med alla tidigare inlägg!
  Jag behöver absolut ingen kork alls!
  Utan kork kan jag dra i de två kvarvarande hörnen, få en fyrkantig öppning och pressa ut den sista filen/ yoghurten ordentligt dvs mindre matsvinn, enklare urskölj!
  Korkarna bidrar till MER matsvinn!
  Varför överhuvudtaget tillsätta plast på en pappersprodukt?!
  Eftersom jag är noga med sopsorteringen river jag alltid av gängorna/ plasten som sitter på paketet men anar att många prioriterar sin tid annorlunda, dvs att gängorna åker med papperspaketen...
  TA BORT ALLA KORKAR!

  Linda
 • Jag håller också med alla tidigare inlägg! Det är ett evigt drällande, helt omöjligt till och med för en vuxen att hälla upp drycken utan att det blir kladd som måste torkas upp. Jag har börjat riva bort korkarna (det är säkert fler än jag som gör det för att kunna hälla upp utan dräll, och då faller ju hela idén, men det har nog inte EU-byråkraterna tänkt på). Förpackningarna går som tidigare nämnts inte heller att ha liggande eftersom de läcker. MEN idag blev jag glad när jag såg att Skånemejeriernas ekomjölk med 1,5% fetthalt finns med den gamla plastfria viköppningen 😀 BRAVO och GULDSTJÄRNA till er! Nu kommer jag bojkotta Arla och bara köpa dryck från er utan skruvkorkar. Så fortsätt med dessa, jag tror ni kommer vinna enormt på det, speciellt om Arla envisas med att fortsätta med sina fånerier. Det blir en liten utmaning eftersom jag bor i Stockholm där inte många säljer produkter från er, men helt klart värt mödan 😀
  Marie
 • Hej,
  Den nya korken är värdelös, svår att öppna och att stänga. Köper numera Proviva istället.
  Magnus
 • Jag är arg. Mjölken används ju hemma. Så inga korkar hamnar i naturen. Jävla EU.

  Maria
 • Hej,
  Ja, tyvärr värdelöst. Som många skrivit, korken sitter ivägen och det blir bara spill i den som kladdar ned förpackningen när man stänger. Yogurt är hopplöst värst. Undrar också varför man införde plastkork ö h t. Om det var svårt innan att riva/klippa upp förpackningarna hade det kunnat förbättras utan att införa plast. Nu kan de heller inte stå upp och ned oöppnade. Utmärkt för att slippa skaka yogurt t ex.
  Mvh
  susanna

  Susanna
 • Hur fan tänkte man här?
  Det var universellt hatat när Coca-Cola började med detta, men deras resonemang är ju åtminstone hållbart: Korken är plast, och ska sorteras med flaskan.

  Men era jävla snillen har alltså satt fast en PLASTKORK på en KARTONG som skall sorteras olika. Det är en djävulskt liten sak, men fy vad blodet kokar trots det.

  Det blir ingen mer mjölk från er.
  Flygelholm
 • Katastrof Eu lag.
  Eu har inte gått igenom ett enda bra eu förslag. Sverige borde lämna eu
  Gustav
 • En enkel fråga till mejeriet, har ni fått många som har efterfrågar den nya korken?
  Om korken sitter fast borde ju det betyda att korken skall sopsorteras tillsammans med kartongen annars förstår jag inte hur man tänker. Idag sorteras en överväldigande del av all korkar in i Sverige som plast skall vi inte fortsätta med det?
  Vilket övrigt plastavfall kan man sortera som kartong?
  Kort sagt hur tänker man?
  S Johansson
 • Ja herre jösses. Jag kan bara hålla med alla andra här. Detta är ett av de dummaste idéerna som införts på länge och såklart kommer det från EU…. Inte nog med att korken ständigt sitter i vägen när man öppnar den, det går ju heller inte att sortera korken till plast utan allt hamnar i kartong… katastrof… gör om, gör rätt.
  Peter
 • Det behövs inte några plastkorkar på mejeriprodukter. Ta bort eländet. Ibland sitter de hårt åt också vid öppnandet. Ta tillbaka förpackningarna där flikar viks upp eller varför inte riva av ett hörn som förr? Eller vad sägs om glasflaskor? Och vem dräller runt med mjölkkorkar i naturen? Är det inte mer kostsamt att tillverka dessa idiotiska små vardagsfällor? Håller för övrigt med samtliga insändare före mig.
  Sophie
 • Den mest korkade politiska åtgärd på länge. Fullständigt groteskt. Passar bäst i grotesco satir program.
  Mjölken kladdar och rinner bredvid Nästan var gång jag hällt upp fil får jag tvätta händerna och sen i onödan konsumera hushållspapper och torka bort tinning på kartong. Sen det blev korkar har jag alltid sorterat dem i plastförpackning Alltid! Nu skall det väl eldas allt eller så. Vad är vinsten Havet säger EU. Hmmm jag strandstädar årligen två gånger om året och har en riktigt god blick vad folk
  Slängt Men mjölkkapsyler nej Men danska pappers förpackningar javisst
  En cola 50 Cl på fisketur smakar ibland bra Smart att inte behöva mugg Nu har EU sett till att det blir nästan omöjligt. Vrir du bort korkeleändet för att hälsa blir det kvar en 3 cm lång vass plast sträng man inte vill ha i munnen försöka ta bort den med
  Frusna fingrar under fisketur kräver avbitartång i bagaget
  Men varför har inte Eu beslutat att creme fraische lock skall sitta kvar ? Eller alla såser i plast förpackningar eller SIA glass 0,5 litet jordgubbs glass med löst plast lock
  Blir säkert ny arbets uppgifter för EU byråkrater som aldrig städat en strand
  Lars Göran
 • Tänk förr hade man sin kanna köpte lös mjölk och fick motion till mjölkaffären och dom vitklädda tanterna skrattade och sen då de gamla goa frallorna till med härligt ytskikt. Idag e frallorna torra som öken. Mjölkpaket tar 15 minuter att klippa av lockringen...osten smakar noll. Morfars kor gråter i sin askgrav medan multo EU  bestämmer toa tider och elbil.
  ERIC
 • Klipper bort korkens ring men sen river man fingertoppen på den sista biten. Ensamma som dricker ur paketet får fläskläpp av lockringen..vi konsumenter betalar men Ylva Johansson looklikers rotar i vår soppapperspåse.
  Stig
 • Tänk mu är det 1 April  Muade Rosa till gamla Molly, Molly nickade med ena hornet och lommade vidare..vänta sa Rosa har du sett det nya plastlocket på paketen..man fastnar i ringen sa ägarens barnbarn när han kasade på våra höbalar. Molly stannar till, Va säger du oj..nu blir det bojkott ikväll...inte en droppe..
  Drängen Alf
 • Vi behöver inga plastkorkar. sluta med dom.
  Jonas
 • Jag känner att jag behöver veta vilka mejerier som använder förpackningar utan plastkork.
  Jag arbetar i Danmark och överväger att börja handla med mig mjölk/fil/yoghurt hem då det tycks som om att alla olika mjölkförpackningar i kylen i fikarummet helt saknar kork och istället har det klassiska utviket - som är en fantastiskt mycket bättre lösning för alla och miljön.
  Peter
 • Det är ju bra att det blir mer som i USA, där vi anpassar oss så att även de mest korkade ska klara av enkla saker - som att återvinna på ett korrekt sätt.
  Korken har inte där att göra - ta bort den igen, det är bättre på fler sätt än vad det är dåligt, vinst i tillverkning, miljövinster, inga krångligheter att återvinna, etc etc
  Jag kommer att välja förpackningar utan kork - tills alla andra mejerier blir lika korkade - då har man ju inte mycket att välja på.
  Tänk på miljön - inte på bekväma konsumenter - det här är så lätt att klara sig utan.
  Bort med kork! Bort med kork! Bort med kork!
  Fredric
 • Snacka om att sila mygg och svälja elefanter!
  Hur är det möjligt att komma på något så då här dumt...  Mikael
  Mikael
 • Klumpigt att korken sitter kvar, inget vidare för miljön med plastkork på pappersförpackning. Om det öht. ska vara kork på någon förpackning är det på 1,5 liters, de trycks ihop när man ska hälla ur vanliga papperspipen. Hur ser miljöperspektivet på plastdunken som Åsens mjölken har? Går det åt mindre energi att tillverka den? Den går ju att sortera i samma fraktion (plast). Kanske ett bättre miljöalternativ. Blir iaf. färre paket att släpa hem när man är storförbrukare av mejerivaror.
  Jon
 • Det här med fastsittande kork är enbart korkat! Den är i vägen och hur du än gör så spills det mjölk. Då måste man torka upp med papper eller använda sig utav vatten. Både papper och vattenanväng ökar. Ett alternativ är att slita bort den…. Då kunde den varit lös från början…
  Steg 2 är återvinningen. Här ska vi separera plast och papper gör en bra och effektiv återvinning. Funkar inte så bra här? Vad händer då med kartongen?
  tror inte att klimatmålet med återvinning utav våra resurser skulle gå till förbränning utan snarare mot återanvändning.

  Detta är inte en bra lösning för någon! Bara en massa förnöjda människor i EU kommissionen som tycker att de gjort sin plikt. Ännu en gång utan att tänka HELA

  Lösningen är kanske att ta tillbaka de gamla hederliga kartongerna med vikbar öppning.
  Viktoria
 • Instämmer med alla andra, total katastrof. Jag brottas med A-fil paketet varje morgon, går inte att hälla utan att kladda, och sen ännu mer kladd när man skall försöka stänga korken igen
  Plastkorken (den löstagbara) infördes väl av anledningen att det skulle bli enklare att öppna, hälla och återförsluta jämfört med den äldre förpackningen helt i papp. Med den nya fastsittande korken har både hälla och återförslutning blivit sämre än med hel-papp förpackningen, alltså finns det bara två logiska lösningar; antingen strunta i att fästa korken eller återgå till den ursprungliga förpackningen helt i papp. Jag hade själv föredragit förpackning helt i papp, både enklare att återvinna och enklare att tömma ut sistan av filen. Helpapp förpackningen är förmodligen billigare att producera också, win-win, ni blir nöjda och kunderna blir nöjda.
  Lasse
 • Håller helt med, total katastrof och otroligt korkade korkar. Det blir kladd, man spiller och jag sliter av korken för den ska inte vara där och då blir det vassa kanter och man riskerar att skada sej med skärsår. Jag hoppas att ni tar bort dessa idiotiska korkar omgående. Eu bestämmer tamejfan inte hur våra förpackningar ska vara i Sverige, det ska företagen som tillverkar dom göra och ingen annan.
  Tjinna
 • Gällande filmjölk och andra liknande mer trögflytande produkter och plastkorken så är det inte alls bra, visst man behöver skaka den innan man häller upp men å andra sidan är det supersvårt att få ut all filmjölk, det sista får man inte ut och det är nästan 1 dl som är svår att få ut. Man ska inte behöva kladda så mycket när man ska klämma ut det sista, vilket det blir när det är kork och ännu värre med denna korkade nya kork.
  Tjinna
 • Jag vägrar att acceptera korkar som sitter fast! De är i vägen när man häller! Jag drar av korken! Samma gör jag på andra förpackningar med korkar som sitter fast! Folk får väl lära sig att skruva på korken innan de slänger förpackningen eller pantar flaskan! Nedskräpning i naturen måste folk också sluta med! Lår ut i skolor och till nyanlända hur vi sorterar skräp och att vi är rädda om vår natur!
  Caroline
  Caroline
 • Hej!
  Jag sökte precis på internet om VARFÖR.
  Tack, till alla som har skrivit!
  Åtminstone där jag bor, så hade vi mjölkförpackningar utan någon plast alls.
  Man vek bara upp på ena sidan och hade en perfekt pip för att hälla från, som man sen vek ihop igen. Förutom att man nu har plast även här, så är det irriterade opraktiskt: Man måste skaka runt för att få ut den sista mjölken och det är då svårt att få allt i glaset!
  Ta bort alla idiotiska plastkorkat, både de som sitter fast och inte!
  Claes-Uno
 • En kork skall man kunna ta av! Ni får väl göra en Brysselvariant som EU folket kan förnöja sig med..
  Sven-Åke
 • Håller med alla ovanstående! Den nya korken är svår att skruva på. Imorse när jag skulle skaka min yoghurtförpackning satt korken tydligen inte helt tätt utan det stänkte yoghurt över hela köket. Tablå!
  Anna Maria
  Lund
  Anna Maria
 • Skånemejerier, nu har ni väl fått tillräcklig feedback, så vad kommer ni att göra? Vi är många som undrar.

  Tjinna
 • Hej,

  Fastsittande korkar blir som sagt snart en lag och vi måste följa de lagstiftningar som finns. Vi testar oss fortfarande fram med korkarna och vi hoppas på att det sker förbättringar i utformning med tiden.

  För er som önskar att vara utan kork kan jag tipsa om vår mjölk i 1,5 L-förpackning och vår Hjordnära- mjölk som alla har den klassiska vikningen istället.

  Vänligen,
  Daniel
 • Så ni måste följa lagar som försvårar för konsumenten, som ger mycket spill och kladd. Som konsument så betalar man tex. 1 liter filmjölk men man kan bara få ut 9 dl filmjölk resten blir kladd och spill och man kan inte klämma ut all filmjölk (eller annan trögflytande produkt).

  Människor kommer att skära sej på korkarna som man måste slita av utan att slabba ner för mycket. Listan kan göras lång, ovanstående kommentarer innefattar nog det mesta. Kunderna är mycket missnöjda, då ska tilläggas att många inte ens anstränger sej för att ge sin feedback, dock är vi redan många som klagat här på detta forumet.

  Ja, man ska följa lagen, men då får det också vara rimligt och även en mening med lagen och det är det inte i detta fallet, här är det eu politiker som inte har något vettigt att göra som sysslar med detta, man häpnar. Det är dags för svensken att börja protestera, så även Skånemejerier, detta är ingen lag som på något sätt gynnar någon, tvärtom. Lite verklighetsförankring bör dom högavlönade eu politikerna i Bryssel, men det är nog för mycket begärt.

  Kom igen Skånemejerier, gör om och gör rätt, protestera och rätta inte in er i ledet när det är lagar som inte är relevanta samt som försämrar för alla. För oss konsumenter blir det dyrare då ni måste ändra i tillverkningen, det är ju vi som får betala det, ingen annan. Det slabbas på köksborden runtom i Sverige pga. korkade fastsatta korkar som inte tillför något positivt alls.  Tjinna
 • Vi är ganska många som "ogillar"= hatar de nya korkarna! Är det verkligen värt att förlora en massa kunder för er? Alla vi som ogillar detta jävulskap med fasta korkar! Gör som jag TA BORT KORKEN! Jag sliter av den från plastflaskor också! När de sitter fast på läskflaskorna, kan man "ge sig fan på" att korken är vänd fel när man häller! Barn har inte koll på korkens läge när de är törstiga och vill ha läsk! Slit av korkarna ALLA! Skblir nöjdaa jag sortera dem i papper ändå, så att alla idioter- muppar i EU?
  Caroline
 • Jag tyckte det var idiotiskt att sätta plastkorkar redan från början i en värld där det används alldeles för mycket plast. Samtidigt ger det absolut ingenting utan är en supersmart utformning från början som man bara gör dum. Nu tar man samma idiotiska kork och gör så att du inte ens kan ta av den och kladdar varje gång. Har produktutvecklingsteamet för lite att göra? Med tanke på kartongens smarta utformning finns det ingen anledning att ha en plastkork som fördyrar tillverkningen, förstör miljön och dumförklarar konsumenterna.
  Johan
 • Varför ska ni på Skånemejerier/ förpackningsindustrin ens ge er på det från början, vare sig de ska sitta fast eller inte, dvs ofoget att sätta dit korkar!?  SLUTA med korkar!
  Gör vanliga VIKPAKET istället som enkelt går att tömma på det sista innehållet och sedan platta till!
  Linda
 • Daniel fra Skånemejerierne siger: "Fastsittande korkar blir som sagt snart en lag och vi måste följa de lagstiftningar som finns."
  Jeg siger: at efterleve en idiotisk lov er idiotisk.
  Hvorfor ikke helt undgå disse "korkar" og gå tilbage til "vikpaketen". De er enkle og jeres kunder kan få alt ud af forpakningerne - endog yoghur, fil og deslige hvor vi normalt skal kasta 5-10% bort fordi de ikke er til at få ud.
  Erik
 • Jag är helt ening med Erik.

  Ta bort alla korkar och ha det som det var förr, ja eller som det är på 1,5 liters förpackningarna. Mindre plast, mindre kladd, mindre spill, mindre ilska och billigare vilket gynnar alla i slutändan.

  Bort med alla korkade korkar!

  Förr hette det att "kunden har alltid rätt", det är så idag också även om det inte praktiseras på det sättet längre.

  Men vi får se om Skånemejerier lyssnar på kunderna eller om dom lyssnar på höginkomsttagarna i EU som sitter och leker på dagarna och en del sitter och stickar.
  Tjinna
 • Vilket elände med de nya korkarna, hjälper ju inte att de sitter fast eftersom man måste dra av dem ändå för att man ska kunna hälla ut innehållet utan att det ska kladda. Blir bara mer besvär och irritation.
  Birgitta
  Birgitta
 • Hej!
  Äntligen hittade jag en sida där man kan klaga på förpackningen. Jag är mycket nöjd med innehållet (min favoritfrukost, A-fil med jordgubb och vanilj 2,7%). Vad jag inte gillar är den nya korken. Den fungerar hyggligt på läskflaskor men inte på mjölkförpackningar. Jag måste klippa av locket för att tömma förpackningen enl den föredömliga anvisningen som finns på förpackningen. Locket lägger jag i insamling för plast och resten i förpackningar.
  Jag har bara hört klagomål bland våra vänner, där är ingen som applåderar tvärt om! Det är vår förhoppning att ni återgår till det tidigare utmärkta systemet med ett fritt lock.
  Mvh Bertil Nilsson

  Bertil
 • Detta är ett vansinnigt påfund. Som någon skrivit " för att inte skräpa ner i naturen"  Sen när och hur ofta öppnar man mjölkpaket ute i naturen ???!!!
  Ett jäkla påfund och idioti som man hoppas tas bort snarast.
  Köper mjölk utan navelsträng så länge det går. I värsta fall får man klippa av strängen med sax så man slipper obehaget !!
  Samma idioti som plastpåseskatten för att de hamnar i havet :(((((
  /N
  Nils
 • Jag trodde det hade blivit något fel i tillverkningen av mjölkförpackningen tills en god vän berättade att det är en ny typ av kork. Jag blev mycket förvånad.  Låt oss för allt i världen slippa denna! Den hänger ju ivägen när man häller, särskilt när man ska klämma ut det sista ur yoghurtförpackningen. Ibland har jag dragit bort korken vilket inte är så lätt
  Mvh Inger

  Inger
 • Mjölkpaket behöver ingen plastkork överhuvudtaget. Återgå till den gamla (miljövänliga!) vikpipen!
  Eva
 • Inga inlägg här sen den 11 maj, det var konstigt, vad beror det på? Ingen som skrivit eller har ni slutat publicera inlägg från oss? Kanske för att i stort sett alla är negativa? Vore tacksamt med en förklaring.
  Tjinna
 • Hej,

  Vi publicerar inlägg efterhand vi hinner moderera dem. Så länge era inlägg i den här tråden håller god ton kommer de att publiceras. Vi är tacksamma för all feedback och jobbar aktivt med att ta den vidare till berörda.

  Vänligen,
  Daniel
 • Har Skånemejerier och Arla inte förstått vad vad alla inlägg handlar om?

  Bort med korkarna !!!

  Det räcker inte med att erbjuda 1,5 l mellanmjölk och Hjordnära mellanmjölk. Vi vill ha alla produkter i förpackningar utan kork, speciellt filmjölk och alldeles speciellt A-fil. Sedan kan de som så vill köpa de nya förpackningarna, om det nu finns någon som vill det
  Lennart
 • Jag förstår inte varför de (EU) ens började med plastkorkar eftersom de ska vara sk. "miljövänliga" och sk. "hållbara" och de tror fullt ut på klimatpropagandan, det borde vara "miljövänligt" OCH "hållbart" att ta bort de idiotiska korkarna som bara är till besvär för alla.

  Är ibland lite svårt att skruva av korken när man öppnar en förpackning, slita av korken är lätt när man fått upp korken. Men det finns många som inte har så bra motorik i händerna/fingrarna så de har svårt att ens öppna korkarna. Tror det är enklare att öppna en vanlig förpackning utan kork, så det är ytterliggare ett argument att ta bort korkarna helt.

  Ta tillbaka dom gamla förpackningarna UTAN korkar, det vill de flesta av era kunder.

  Man kan undra vad dom i EU sysslar med, de har miljon-löner, de har kontorsbidrag varje månad på 50.000kr skattefritt och som inte behöver redovisas plus traktamente på 4000kr per dag när dom är och leker i Bryssel. För jag anser inte att dom gör någon nytta alls och i synnerhet inte i frågan om dessa idiotiska korkarna. Det är så uselt så det finns inga ord och detta betalar vi för, man blir vansinnig.

  Skånemejerier mfl företag som utsätts för detta tvång, kan ni inte ha vänligheten att lyssna på era kunder och med tanke på den respons ni fått be EU att göra om och göra rätt eller helt enkelt trotsa dessa byråkrater i EU. Majoriteten är emot detta, det är så tydligt.
  Tjinna
 • Om nu plast är så dåligt för vår natur, varför har ni då plast på era förpackningar, det kan man verkligen undra. Att EU vill att ni ska ha det säger ju allt om EU, vilket hyckleri från deras sida, dom skriker sej hesa om miljön och fördyrar allt och vi får inte ens ha sugrör i plast, nu lagstiftar dom om plast på förpackningar, vad dom sysslar med i Bryssel är vi nog många som undrar, det verkar hur som helst inte stå rätt till (men det har jag förstått länge).

  Ni, Skånemejerier, Arla och övriga företag måste protestera mot dessa dumheter. Korkarna är så idiotiska och det är vi konsumenter som får betala i slutändan. Ta bort alla korkar åtminstone på tetrapacks förpackningar, mjölk, filmjölk, youghurt, grädd med mera.

  Tjinna
 • Ni på Skånemejerier kan säkert med hjälp av detta forums inlägg/kommentarer få till en bra spegling av hur dåliga dessa korkar är och sen skicka det till EU och de som stiftar lagarna där (lekstugan i Bryssel). Ni har ett digert underlag, om det inte räcker kan ni titta på Arlas forum (https://konsumentkontakt.arla.se/org/arla/d/skruvkorkar-som-sitter-fast/) om ni behöver fler ideér.

  Jag är så trött på att kasta 5-10% av filmjölk, fil, yoghurt och annat trögflytande eftersom det inte går att få ut allt. Jag är trött på att slita av den förbannade korken på varje förpackning. Jag är trött på allt spill det blev innan jag slet av korken. Jag är trött på att våra gamla och våra handikappade som har svårt för eller inte klarar av att ta av korken.

  Jag är trött på sk. miljövänner lagstiftar om plastkork, när dom i andra sammanhang tar bort plast, tex. sugrör, tops mm.

  Jag är trött på att jag som konsument måste betala för dessa korkar, detta är fördyrande i tillverkningen och det är som sagt vi konsumenter som får stå för kostnaden = ännu dyrare varor. Jag är trött på att få skärskador av korken då jag alltid sliter bort den. Ja gär trött på att hänsyn inte tas till vad vi konsumenter tycker. Jag är trött på att företag lägger sej platt för att lyda lagstiftarna när lagar som inte tillför någon nytta bara accepteras.

  I detta forum och på andra forum och när man pratar med vänner, bekanta och de man pratar med vid mjölkkylen i affärerna, alla tycker i stort sett samma. Så låt oss säga att 99% är missnöjda med plastkorkarna, det borde få er att reagera. Vi måste kämpa för vår rätt, vi konsumenter accepterar inte höjda matpriser pga. dumheter (dom dessa korkar är).

  Hur tänker Skånemejerier göra? Tänker ni agera eller tänker ni bara lydigt följa lagen utan att försöka få förändringar till det bättre?

  Vad era kunder vill står ganska klart vid det här laget :).
  Tjinna
 • Jag håller helt med dig, Tjinna.
  Inger
 • Usla korkar! Idiotisk funktion! Ökat spill!
  Byter till annan produkt…

  Anders
  Anders
 • Håller med dig Anders! Helt idiotisk produkt!
  Bertil
  Bertil
 • Plast-korkar – ha, ha, ha, ha. Endnu engang er det bevist: EU-idiotien har ingen grænser og tilsyneladende har ej heller de som putter diverse væsker på flasker.

  Men tro mig, plastkorker får vi, uanset hvad forbrugerne siger og gør. Vi som betaler Bryssel-kålhovedernes ufatteligt store lønninger har ingen stemme i verdens mest udemokratiske forsamling.

  Men kære venner, vi kan glæde os over en ting: Endnu engang får vi bevis på, at alle disse tro parti-soldater - som vore politikere synes skal belønnes for lang, tro, lydig og ukritisk tjeneste - aner ikke hvad de skal foretage sig der nede i Bryssel.

  Et par stykker var åbenbart lidt bekymrede over forståelige kritiske røster. De beslutter sig for en ”brain”-storming. En ”geniale” ide ser snart dagens lys: Plastkorker på alle flasker hvad enten de er af plast, pap, glas eller hvad som helst andet i fremtiden.

  Tillykke til EU, ha, ha, ha og atter HA.


  Erik
 • Håller med Erik, det är verkligen skrämmande med den makten EU har över oss alla och det var ett bra smeknamn på de som "arbetar" där, Bryssel-kålhuvud 😂. Det är början på diktatur i Europa, så rösta nu i EU valet så vi får styra vårt land själva.

  För övrigt så får jag slänga 5-10% av filmjölk och youghurt varje gång numera då det inte går att få ut all produkt utan ett jäkla kladd, det är sorgligt och så onödigt.

  Tjinna
 • Dessa korkar är hemska. Ta bort plastkorken helt isåfall.
  Björn
 • Helt värdelös kork, den är ivägen och det är svårt att återförsluta.
  Men det är ju jättebra för källsorteringen nu va? nu när allt sitter ihop så slänger vi hela förpackningen i plast 👍
  Och till EU då, om jag tar med mig en fil eller yoghurt ut i skogen då slänger jag korken i naturen men tar vara på resten av förpackningen tills jag hittar ett sopkärl?
  Daniel
 • Denna kork på mjölk fil och yoghurt är extremt obehagligt korkat Det är nära nog omöjligt att inte söla fil eller yoghurt. Hushållspapper och sen skölja förpackning under kran
  Vad är miljö vinsten med det. Noll eller minus. Och vem slänger mjölk locket i naturen? De som beslutat har inte tänkt eller strand städat!
  Snälla återgå När jag vridigt av lock eländet för mer harmonisk frukost sitter två plast gång järn kvar
  Så numera är en Biltemas platt tång ett frukost verktyg
  Men hur kunde vuxna människor komma på detta? Och varför inte samma eländiga tanke på keso och creme fraische med extra lösa lock? Kan inte också de hamna i hav och natur Troligen är risken mycket större än för filmjölkskork
  Gör om och värna om valfrihet och natur och välbefinnande hos frukost konsumenter
  Lars Göran
 • Toppen med en kork som sitter fast och att det finns lagstiftare som vågar försöka förbättra för framtiden. Det finns ju andra förpackningar med samma krav. Precis som det mesta kan det ta lite tid att vänja sig och att tillverkare justerar för bättre funktion. Konstruktiv återkoppling och inte massa gnäll. Det är märkligt att så små saker kan engagera människor när det finns så mycket viktigare.
  Bra med pappersförpackningar helt utan kork för oss som inte tycker den tillför så mycket.
  Om alla missnöjda väljer utan kork kommer kanske skruvkorken helt försvinna.
  Tommy
 • Tommy, du är dåligt påläst, korkarna går inte att välja bort, om det gått att välja bort dessa idiotiska korkarna så hade 99% av oss som skrivit i detta forum gjort det, men tyvärr blir det tvingande med plastkorkar som sitter fast. Läs på och återkom.
  Tjinna
 • Den nya korken är idiotisk. För att slippa den köper vi numera 1 1/5 liters mjölkpaket utan kork Vi har tidigare tyckt att de var lite onödigt stora, men det går bra. Hellre det än den dumma nya korken.
  mvh Inger
  Inger
 • Men snälla! Sluta med platskork öht! Sämre på alla sätt mot den gamla vanliga "riv upp" som fungerar som pip och mycket bättre att hälla ur.
  Mjölk finns fortfarande med den gamla välfungerande förpackningen men fil eller yoghurt kan jag inte hitta utan den idiotiska plastkorken. Förpackningstypen finns alltså fortfarande - använd den till övriga produkter också!
  Mvh Eva
  Eva
 • Idag finns fortfarande förpackningar utan den idiotiska plastkorken, men tyvärr blir det lag. Så här skriver Skånemejerier högst upp i detta diskussionsforum:

  "Ett nytt EU-direktiv innebär att det kommer att bli ett lagkrav att ha dryckesförpackningar utrustade med en kork som sitter fast i förpackningen efter att den har öppnats. Syftet är att förhindra nedskräpning i naturen och öka återvinningen. Lagen träder i kraft 3 juli 2024.

  Med start vecka 40 kommer leveranser med gamla korkar att varvas med leveranser med nya korkar under en period. Vår målsättning är att så småningom byta ut alla korkar till nya, fastsittande varianter. Detta gäller alla våra korkförsedda förpackningar med mjölk, fil, yoghurt, yoghurtkvarg, drickyoghurt, grädde och juice."

  Själv har jag haft turen att få några förpackningar med den vanliga korken, men det är snart ett minne blott.

  Så här har Arla skrivit (https://konsumentkontakt.arla.se/org/arla/d/skruvkorkar-som-sitter-fast/):

  "Lagstiftningen kräver att förpackningar för drycker upp till 3 liter ska ha fastsittande korkar. Syftet med lagen är att minska risken för nedskräpning i naturen."

  Så vi är rätt körda som det ser ut, vi kunder har ingen röst, ingen bryr sej om vad vi tycker, vi ska bara lyda och vi är maktlösa.

  Skånemejerier och Arla lägger sej platt, lyfter på mössan och lyder. Eller kommer ni att göra något åt idiot lagen? Det är ju uppenbart majoriteten med råge anser att detta är riktigt dumt. Hur kommer ni att göra? Lägga er platt för högheten eller kommer ni att kämpa för att få nöjda kunder?
  Tjinna
 • Köper bara Hjordnära mellanmjölk utan kork. Men varför har Hjordnära A-fil kork överhuvudtaget? Det går ju utmärkt att knipa ihop pipen och skaka kartongen ändå.
  Snälla Skånemejerier, återgå till förpackningar helt utan kork.
  PS. Självklart sliter jag loss filkorken och lägger i plaståtervinningen - vad annars?
  Monica
 • Hej! Alla irriterande kommentarer är väldigt väl uttalade så min/vår synpunkt tillför inget MEN jag har ett väldigt enkelt förslag, sluta med alla plastkorkar och gå tillbaka till den ”gamla” förpackningen där man viker tillbaka två flikar och för dessa framåt precis som ni har på Hjordnära mjölk. Klart mycket bättre, klimatsmartare & går dessutom att använda som infrysningsförpackning.

  När jag via mitt gamla arbete var hos er och träffade ledningen påstod ni att plastkorken var önskad av kunderna. Om vi nu önskar att plastkorken tas bort borde ni väl lätt kunna infria detta.

  EU kan väl inte  ha något emot en bättre klimatpolitisk förpackning, eller…..

  😊// Lasse
  Lars
 • De nya plastkorkarna är en typisk skrivbordskonstruktion av någon som också är korkad. Det är så vansinnigt dumt!!! Återgå till det som var förut.
  Loa
 • Hej,

  Tack för all feedback! Jag tar önskan om fler förpackningar utan kork vidare.

  Vänligen,
  Daniel
 • Ok! Vi konsumenter har tydligen ingen talan vad gäller de helt idiotiska plastkorkarna! Plastkorkarna sitter fast på pappersförpackningarna! Då kommer jag, i fortsättningen att sortera ALLA  PLAST- OCH PAPPERSFÖRPACKNINGAR tillsammans! Om alla gör det så kanske idioterna LYSSNAR PÅ OSS! Jag vägrar att ge mig för att ngr idioter i EU bestämmer hur vi ska göra! Minska nedskräpningen= jä...a nonsens!
  Caroline
 • Caroline, tyvärr är det så att detta handlar inte om miljön, om det handlat om miljön så hade dom förbjudit plastkorkarna. Detta handlar om att visa sin makt samt att hitta på något för att det ska se ut som de gör något för sin miljon-lön nere i Bryssel. Vad vi tycker det struntar dom fullständigt i.

  Nu får vi hoppas på att Skånemejerier, Arla mfl. lyssnar på sina kunder och inte lydigt lägger sej platt för Brysselkål-huvudena.

  Tjinna
 • PRÆCIS - intet andet!! Sverige behøver MOD.
  Erik
 • Helt enig med dig Tjinna! Låt oss vägra att acceptera att brysselkål-huvudena bestämmer över oss! Vägra sortera plast/ papper!
  Caroline
 • Ej greppbart o dessutom ofattbart. ...
  Sven
 • Daniel, eller någon annan. Kan ni lägga ut undersökningen på att era konsumenter tyckte
  att de upplevde att det blev mindre spill med plastkorkar. Helt orimligt att det svaret representerar merparten av era kunder! Tror inte att jag får ut mer än 90% ur en yoghurt hur mycket jag än håller på. Håller för övrigt med ovan, varför tillsätta en plastdel i förpackningen, en plastkork och sedan toppa det med införande av ett helt intelligensbefriat EU beslut att fästa fast korken? Lyssna på era kunder och visa att ni vågar ta egna beslut!
  Leif
 • Jag har ärligt försökt att hitta något positivt med dessa korkar, men tyvärr, det finns inget positivt.

  Eftersom korken sitter fast så spiller man ovanligt ofta, nåja inte jag för jag sliter av korken det första jag gör. Är man blind, så är det bäddat för att hälla ut allt då man inte ser var korken är.

  Den är inte greppvänlig, det innebär att många har svårt att öppna korken till en början. Så det är inte handikappvänligt på något sätt.

  Om det nu handlade om miljön så skulle korkarna tas bort och återgå till så som det var utan plastkorkar.

  Det är hyckleri från EU att det har med miljön att göra, då de förbjudit tex. sugrör i plast. Men plastkorkar i övrigt är helt okej, det är hyckleri och inget annat.

  När man slitit av korken, vilket man måste göra för att inte spilla i onödan, så är det vassa kanter och man kan skada sej.

  När man tex. reser och är tvingad att köpa plastflaskor med vatten att ha under resan, så kan man inte stänga korken för det är inte tätt.

  Någon, eller om det var EU som påstod att det var så bra att ha plastkorkar för man kan lägga ner förpackningen. Det går inte, det läcker ut och det är inte så trevligt.

  Det är i princip omöjligt att få ut all produkt som tex. filmjölk, fil, youghurt och annat trögflygande, så där blir det att man kastar 5-10% av produkten, detta pga. de korkade korkarna.

  Att skylla på miljön är bara skitsnack, plast är inte bra för miljön, ändå så ska eu byråkraterna lagstifta om det. Hyckerli och okunskap och ren dumhet, det är vad det är.

  Det finns fler nackdelar, många fler, men jag orkar inte skriva ner allt här. Dock finns det inga fördelar så som jag ser det.

  Skånemejerier, vi är många som undrar om ni ska lägga er platt, eller om det är kunderna som ni lyssnar på och bryr er om?!
  Tjinna
 • Hej,

  Vi måste följa de lagar och bestämmelser som finns, det är inget som går att tumma på. Jag för vidare alla era tankar och åsikter till ansvariga inom företaget.

  Vänligen,
  Daniel
 • Det är klart att ni inte måste följa lagar som är rent uppåt väggarna korkat, som detta är, bara faktum är att alla på detta forum (med några få undantag) är heligt förbannade på dessa korkar gör att ni inte ska behöva följa dessa korkade lagar. Ni kan ju klaga hos eu byråkraterna och tala om för dom att plastkorkar är inte bra för miljön, för det är ju därför dom stiftat denna lagen, de skyller på miljön.

  Dessa korkade eu byråkrater har inte förstått att detta inte fungerar på mjölk, fil, youghurt och liknande förpackningar. De har heller inte tagit hänsyn till de som är handkappade, de som inte har synen kvar och de har inte heller brytt sej om de som inte har den fysiska styrka som behövs för att öppna dessa idiotiska korkar. Argumenten är många som ni kan hävda. Om ni lägger er platt för eu så är de ansvariga bara lata och ignoranta.

  Förr i tiden hette det alltid att "kunden har alltid rätt", men det gäller tydligen inte längre. Det är kunderna som företag lever på, utan kunder, ingen inkomst. Så enkelt är det.

  Vi får hoppas att ledningen på Skånemejerier har lite stake i sej och gör något åt denna idiotlag som korkade eu byråkrater tvingar på oss. Eu ska för övrigt inte bestämma vad vi i Sverige ska ha för lagar, det klarar Sverige av att göra själv.

  Tjinna
 • Det är beundransvärt att mejeriet står ut med oss Ja jag måste säga det för det är ju inte de som kommit på detta utan de politiker som vill vi ska rösta på dem snart igen
  Och frågan är om de vet vad de beslutat
  Jag har skrivit till ett par och undrat lite artigt men ack de svarar inte ens
  Men Skåne mejerier verkar tusen falls men de stiftar inga lagar
  Lars Göran
 • Hjordnära mjölk går ju tydligt att köpa med vanlig flikförpackning, det står tom "utan plastkork" på förpackningen, utgör denna förpackning plötsligt ett lagbrott?! Återigen, ge oss fil utan kork!

  För oss som jobbat inom hotell/ restaurangbranschen är det helt kaos med de här korkarna, det kladdar och är ett enormt svinn. Inom specialkost ställer man ofta fram en lakosrfri station som visar gästerna vad de själva kan välja på, nu måste vi först slita bort/ klippa bort korkarna och sedan försöka återsluta efter frukosten...hur tror ni på Skånemejerier att det funkar i praktiken!?
  Hemma fibblar vi med max ett par korkar om dagen men på jobbet kan det handla om 30talet korkar som det ska slitas o kladdas med....

  Linda
 • Så är det, det är inte Skånemejerier som hittar på korkade lagar. MEN de är de enda som kan göra sin röst hörd om denna idiotlag och det hoppas jag att dom gör, om inte, tja, vad ska man säga då? Att lägga sej platt är inte den rätta vägen, det kallas diktatur, man måste kunna göra sin röst hörd. Att eu byråkraterna inte lyssnar på oss vanliga människor är bara det oacceptabelt såklart. Så vårt hopp ligger hos företagen som drabbas av denna idiotlagen, så vi får se om de står upp för sina kunder eller om de lägger sej platt.
  Tjinna
 • Mejeriet är väl ändå ansvariga för att de bytt korkar till något inget vettig människa kan acceptera sedan har ju någon politiker ofta så kallad grön politiker i EU som ofta har otur när de tänker på ett problems lösning. Sedan är det väl svenska politiker som borde bett om ett undantag från detta galna påhitt, vet inte när beslutet togs i EU så jag vet inte vilken regering man kan skylla på. Överlag är vi som land ointressrade av EU.
  Vi kanske kan rösta på partier som vill ha lite mera koll på EU som SD eller V, de flesta skulle kunna sträcka sig till en röst på något av dessa.
  Dessutom kanske man kan sluta sortera plast o papper som ju föreslagits här, eftersom det ju är meningen med fastsittande korkar.
  Mejeriet skulle ju om man vill kunna ta bort hela plastdelen o ha vik-förpackning som förr, man skulle nog kunna sänka priset lite också eftersom man slipper plasten, det är ju en fråga om vilja från mejeriets ledningen, om man bryr sig om sina kunder.
  Johansson
 • Som Johansson skriver, Skånemejerier kan ju helt skippa korkarna och ha vikförpackningar som förr. De fungerade utmärkt, så det hoppas jag på.

  Frågan är vad lagen säger, eftersom det inte är någon logik i den nya lagen så kanske alla förpackningar SKA ha plastkork, inget förvånar mej när det gäller diktatorn EU, eller kan ni på Skånemejerier skippa korken?

  Om ni kan skippa korken, tja, då är problemet löst och ni får nöjda kunder.

  Tjinna
 • Håller med! Skippa korken och återgå till vikförpackningen!
  Bertil
 • Jag har skrivit till div EU politiker De är nonchalanta och svarar inte alt. begriper de inte Gissar att mängden ärenden är en störtflod och då rinner det igenom av byråkrat anställda hantlangare såna här korkade ärenden. Samtidigt säger man sig att EUs måll varit att värnar marknad och konkurrens som de detaljstyr mitt möjliga val och får alla eller nästan alla producenter att sitta indelas båt då man är orolig för att få gretas skampiskan på ryggen och ekonomin.
  Men…härom dagen hitta jag BOLLNÄS fil 1,5 liter på Coop Producerad i Sverige av Kavlid norskt stort bolag med mycket brett sortiment ja ni vet mjukost mm Men deras fil till o med med jordgubb hade traditionell skruvkork man själv kan skruva utan polygrip och med glädje efter rengöring kan lämna till plast återvinning. Antingen ett föredöme
  Eller eftersläntare eller kan de ha undantag eftersom ägaren är norsk dvs utanför EU kork byråkrati ! Kanske kan det bli ett föredöme för andra och med konsumentmakt får vi då styra producenterna såsom EU var tänkt innan de blev ogentrönglig politisk sörja
  Lars Göran
 • Lars Göran
 • En sån lag för miljön är ju helt löjlig. Det som verkligen är meningsfullt röstas ner, för dyrt, men plastkorkar går förstås lättare att få igenom. EU sväljer kameler och silar mygg.  
  Följ gärna den korkade lagen men ta i så fall tillbaka vik- och riv-öppningarna som plötsligt blev ett bättre alternativ.
  Lars
 • Till Daniel som gentager sig selv i en uendelighed, att "Vi måste följa de lagar och bestämmelser som finns, det är inget som går att tumma på".
  Der findes da for pokker ikke nogen "EU-lov" imod "vik- och riv-öppningane" - eller gör der?
  Erik
 • Hej,

  Nej, det finns ingen lag som säger att man måste ha korkar. Vi kan inte svara just nu på om det blir aktuellt med viköppning på fler varor i vårt sortiment än vi har idag, men jag för som sagt era önskemål vidare.

  Vänligen,
  Daniel
 • Hej,
  Är det EU djävlarna som bannlyst plastdunken med skånemjölk. Den var så hemtrevlig och prastisk i lantköket…

  Sven-Åke Karlson
 • Hej
  Korken är till irritation kan man lugnt säga. Om man nu måste ha en sådan plastkork hade jag önskat
  1. En som är lätt att öppna så det går att hälla ordentligt utan att det skvätter överallt och 2. En som håller tätt eftersom man faktiskt måste skaka denna mjölken. Det skvätter ut när man skakar och efter att man försökt skaka den skvätter det från korken och rinner utmed paketen. Jag har i princip bestämt mig för att jag får hälla över mjölken i en annan bringare. En där jag kan vispa upp mjölken istället för att skaka. Men ska det behöva komma till det?
  Har ni testkört den själva?
  Jeanette
 • Svårt att fullt ut tömma yoghurt med nya plastkorkarna.

  Rent generellt borde vi inte ens använda plastkorkar från första då det är miljökorkat.

  Våga vägra onödig plast och sänk priserna något öre istället!
  Daniel
 • Inga kommentarer här sen 9 juni? Verkar konstigt.
  Tjinna
 • Om plastkorken sitter fast eller inte spelar mindre roll - ta bort plastkorken! Mjölk finns med vettig förpackning men inte fil och yoghurt. Kan vi få viköppning åtminstone på de ekologiska alternativen!

  Eva
 • Förstår inte vitsen med att be om viköppning på ekologiska alternativ?! Viköppning för alla förpackningar och i synnerhet på de produkter som är trögflytande, plasten behöver vi inte av flera skäl, mycket opraktiskt på många sätt som kan läsas om i denna tråden och många har svårt att öppna dessa korkade korkar och vi behöver inte mer plast.

  Det hade varit trevligt att få veta vad de ansvariga på Skånemejerier anser om dessa korkade korkar, funderar dom på att helt ta bort dom eller vad tycker dom? Det får vi inte veta och vi vill veta. Möjligen ska detta tigas bort? Men tack för att vi får skriva här trots att 99% av oss har hård kritik.

  Arlas kommentarstråd där verkar inte kommentarer godkännas längre, dåligt av dom, tack Skånemejerier att våra röster får höras.
  Tjinna
 • Hej,

  Korkar har stor betydelse i produkters hållbarhet och förmåga att skaka de produkter som behöver det (t.ex. yoghurt). Huruvida vi hittar en bättre lösning än den vi har idag är för tidigt att säga, men vi lovar att hålla er uppdaterade i framtida utveckling.

  Så länge ni håller god ton och är sakliga så publiceras alla inlägg och vi tar alltid det vidare till berörda inom Skånemejerier.

  Önskar er alla en fin dag!

  Vänligen,
  Daniel
 • Daniel, det är inget argument med hållbarheten, det fungerade utmärkt när det var utan korkar. Att skaka en förpackning när den är öppnad fungerar dåligt, korken läcker, man måste nämligen ta av korken helt för att man inte ska kladda ner när man häller.

  Det hela är mycket enkelt, återta vikförpackningen och alla kunder är nöjda, miljön blir också nöjd, det blir mindre plast, vilket de flesta efterfrågar. Plast i sej är även giftigt i många fall, jag har svårt att tro att man kan göra giftfri plast.

  Plastkorkarna tillför inget av vikt, dock tillför det mycket besvär för oss alla och i synnerhet de handikappade som har svårt att ens öppna dessa dumma korkar.

  Så, vad säger ansvariga på Skånemejerier? Bryr dom sej ens om sina kunders synpunkter? Det verkar inte så, ni säger varje gång att ni tar det vidare till berörda, nu vill vi veta vad de berörda har tänkt att göra?

  Tjinna
 • Jag kan inte förstå problemet med att skaka förpackning med viköppning! Det var aldrig ngt problem tycker iaf jag! Om man håller ihop öppningen så läckte det inte! Däremot med den idiotiska plastkorken så läcker förpackningen. Jag tar av locket eftersom det annars ALLTID läcker! Det resulterar i att förpackningen läcker då! Plastkork på pappersförpackning... Redan där är det fel! Vi vill minska plast, så mkt som möjligt! I ren protest mot era idiotkorkar, så sorterar jag hela förpackningen som plast! Korken slänger jag i skogen....!
  Caroline
 • Caroline, det är inga problem med att skaka förpackningen när det är viköppning, det är däremot enklare och mindre kladd än med de korkade plastkorkarna. Precis som du skriver! Men de försöker hela tiden hitta nåt fördelaktigt med korkarna, då blir det sådant här som inte stämmer överens med verkligheten.

  Arla påstår att med korken så riskerar inte innehållet att ta smak av övrigt som finns i kylskåpet som det kan göra utan kork.Det är ju hur dumt som helst och inte överensstämmande med verkligheten.

  Klart är, utan tveksamheter att det negativa stort överväger det ytterst lilla positiva med korkarna. För egen del finner jag inget som är positivt med korkarna.

  Varför EU byråkraterna som tjänar miljoner stiftar lagar om att vi ska ha plast på våra förpackningar när dom i nästa andetag förbjuder plast. Men det är kanske för mycket begärt att de ska inneha någon form av utbildning samt sunt förnuft och logiskt tänkande.
  Tjinna
 • Ja Tjinna! Helt rätt! Ngt vidare sunt förnuft kan vi nog inte räkna med hos EU-folk! De är bara makt galna och bestämmer ”över våra huvuden” och skyller på miljöproblem! Undrar om våra politiker här hemma är smartare…! Jag menar hjälper det att skriva direkt till ngn/ ngr politiker? Tveksamt men kanske kräva att Skånemejerierr, Arla skickar våra klagomål vidare..!
  Caroline
 • Caroline, tyvärr lyssnar inte politikerna på folket längre, när de nåt toppen är vi inte intressanta längre och att kontakta politiker på kommunnivå (som oftast lyssnar på folket) är nog ingen idé i denna fråga.

  Det vi får hoppas på är att Skånemejerier lyssnar på oss kunder och inser att detta med korkarna inte är något som är bra för mjölk, fil, youghurt förpackningar osv. Så hoppet står till Skånemejerier. Nu väntar jag med spänning på vad ansvariga på Skånemejerier har att säga.

  Tjinna
 • Wow, trodde jag var ensam som hatade korkarna på mjölk och yoghurt.

  Skånemejerier valde att för "miljön" ta bort korkarna på ekologisk mjölk. BRA!
  Kan ni fortsätta med yoghurten? Kallade det "för miljön" där med om det gör er gladare, såläng jag slipper korken.
  Joel Rading
 • Joel, du är långt ifrån ensam, hittills har jag inte stött på någon i min bekantskapskrets som gillar dessa korkarna, alla sliter av korken det första dom gör och alla är mycket irriterade på denna idiotiska lagen och som inte har med miljön att göra överhuvudtaget. Det är samma negativa respons på korkarna som vi kan se här i forumet.

  Väntar med spänning på hur ledningen på Skånemejerier kommer att göra. Ska dom lägga sej platt inför lagen eller ska dom gå sina kunder till viljes och ta bort plastkorkarna och återgå till de miljövänliga och lätthanterliga vikförpackningarna?
  Tjinna
 • Jag var på midsommarfest igår och då diskuterades det nya vansinnet med fastsittande korkar. Det är ju hopplöst att hälla upp utan att spilla. Vi var alla helt överens om att vi önskar att det är något som ni förändrar till det bättre. Det kan ju inte vara meningen att folk i Europaparlamentet ska lägga högt arvoderad tid på att bestämma vilka förpackningar vi ska ha i Sverige. Jag tror inte heller att återvinningen förbättras med hjälp av dessa irriterande korkar. För egen del sorterar jag fullt ut oavsett hur det förhåller sig med hur korkarna sitter. Gör om, gör rätt och bra för oss konsumente!
  Sonia
 • Vem har hittat på dessa nya korkar? De är totalt värdelösa! Fil och yoghurt som behöver skakas står som en fontän ur paketet om man glömmer att man måste trycka in korken hårt. Och det gör man ju tyvärr. Bara att byta kläder, duscha och torka golvet.

  Jag förstår inte heller varför dessa fastsittande korkar skulle vara bättre för miljön. De gamla kunde man ta bort och återvinna som plast. Det går inte med de nya. Varför måste det överhuvudtaget finnas en plastkork?

  Förpackningarna var bättre förr när de bara var limmade. Då var det också lättare att få ut det sista ur paketet.

  /Nette
  Nette
 • Dessa förb...e fasta plastkorkar gör mig tokig! Man får alldrig ut allt ur förpackningen, iaf inte fil och andra lite "trögflytande" varor! Jag kommer i fortsättningen att sortera alla dessa förpackningar, med plast på, i plastförpackningar, tills ni byter tillbaka era förpackningar till enbart pappersförp. Vikpipen funkade alldeles utmärkt! Jag föreslår att alla sorterar idiotförp i plast, om det finns plast på förp! EU kan väl för f.n inte bestämma hur vi ska ha det? Jä...a förmynderi!
  Caroline
 • VIKPIPEN är bäst!!
  Sten-Åke Persson
 • Så här inleder ni formuet här:

  "Ett nytt EU-direktiv innebär att det kommer att bli ett lagkrav att ha DRYCKESFÖRPACKNINGAR utrustade med en kork som sitter fast i förpackningen efter att den har öppnats."

  Skånemejerier, idiot lagen säger att det är dryckesförpackningar. Detta öppnar det upp för att ta bort idiot korkarna på trögflytande produkter som filmjölk, youghurt och liknande som inte är drycker. Är det något ni kommer att göra?

  Dock ser jag helst att ni TAR BORT SAMTLIGA KORKAR och återgår till vikförpackningar, för allas bästa.

  Kan vi få ett svar från Skånemejeriers ledning eller åtminstone från de som är ytterst ansvariga i ämnet. Dessa lyser med sin frånvaro, vilket är lite trist och aningen nonchalant mot oss kunder.
  Tjinna
 • Jag har alltid köpt Skånemejerier 1l mjölk under alla mina 47 år, har även den fula vanan att dricka ur förpackningen under dessa år, då jag är den enda som dricker mjölk i familjent
  Men nu när jag till och med smyger upp på kvällen/natten för avnjuta denna goda dryck blir jag så irriterad på 2 saker
  1. Så klart att den j-vla korken ska komma i mitt ansikte!!
  2. Att när jag öppnar korken så smäller den till så hela min familj kan höra att nu är jag där igen och dricker den där mjölken

  Så nu kommer jag lämna Skånemejerier för leta efter alternativ som kanske finns där ute på Lidl etc

  Tacksam för om någon hittat en bra förpackning från någon annan leverantör.
  Tycker det är svagt att lägga sig så här för EU, denna förpackningen är inte ett miljöproblem!! Finns så mycket annat så ligger högre upp på listan. Detta är mkt värre än plastpåse skatten debatten som också kändes halvt genomtänkt.

  Daniel Bengtsson
 • Hej,

  Eftersom vi har fler produkter som produceras på samma linje och maskiner, finns fastsittande korkar även på fil, yoghurt och grädde.

  Vad som händer i framtiden återstår att se, men i dagsläget är det så här det ser ut.

  Önskar er en fin dag 🌷

  Jeanette
 • Ni måste ju ha en linje som producerar Hjordnära mellanmjölk utan kork. Varför inte producera fil, yoghurt och grädde på denna linje?
  Lennart
 • Det är tydligt att ni skiter fullständigt i vad era konsumenter tycker! Jag köper Skånemejeriers produkter eftersom jag bor i Skåne och vill gynna våra skånska böner! Men om ni tänker envisas med att lyssna på EU, och skita i era konsumenters önskemål, så tänker jag leta efter produkter från andra leverantörer utan den jä..la plastkorken! Vi konsumenter VILL HA SVAR på vad ni avser att göra!
  Caroline
 • Skånemejerier, är det okej att man måste kasta 5-10% av produkter som är trögflytande, tycker ni verkligen att det är okej? Det irriterar mej något så fruktansvärt, utöver dessa idiotiska korkar. Det är inte dryck därför är det inget krav på plastkork på de förpackningarna, varför envisas ni med att ha kork på dom också. Ska man kasta mat? Det är hemskt onödigt. Visst kan man försöka tömma men det blir kladd, man måste rengöra, det går mycket vatten och det är mest krångel. Med den vanliga vikförpackningen utan kork, då slipper man det och man kan pressa ut den mesta produkten. Hur tänker ni? Jag kommer att sluta köpa kork förpackningar, finns säkert någon som bryr sej om sina kunder och har vikförpackningar utan kork. Lite trist, jag har konsumerat Skånemejeriers produkter i hela mitt liv, men det är slut på det.
  Tjinna
 • Extremt störande med dessa nya korkar. De är i vägen, man skadar sig på dem, innehållet läcker ut. Nu blir man tvungen att klippa eller vrida bort dem varje gång.
  Fred
 • Hej!
  Gör som jag - klipp loss korkarna från förpackningen och använd dem som tidigare.
  Ett mer korkat direktiv får man leta efter.
  Inger Westerström
 • Frågan om de fastsittande korkarna engagerar verkligen, och vi tar till oss era synpunkter.

  Införandet av fastsittande korkar kommer som vi förklarar i trådens början av ett EU-direktiv vilket innebär att det fr o m 3 juli 2024 är ett lagkrav att ha dryckesförpackningar utrustade med en kork som sitter fast i förpackningen efter att den har öppnats. Syftet är att förhindra nedskräpning i naturen och öka återvinningen. De dryckesförpackningar som är försedda med kork, måste alltså ha en fastsittande kork från detta datum. Att följa lagar är inte valfritt.

  Vi har utforskat olika alternativ för att hitta en förpackningslösning med fastsittande kork som fungerar på våra förpackningar och i vår utrustning på mejeriet. Det är inte omöjligt att utvecklingen kommer att gå framåt när det gäller fastsittande korkar, och vi har en dialog med våra förpackningstillverkare om detta.

  Många kunder uppskattar förpackningar med skruvkork t ex på produkter som behöver skakas, och tycker inte att den fastsittande korken utgör något större hinder. Andra vill ha förpackningar helt utan kork, och där kan vi rekommendera vår mjölk i 1,5 liters-förpackning och vår Hjordnära-mjölk som har den klassiska vikningen istället.

  Det är tyvärr svårt för oss att tillverka samma produkt både med och utan kork för att tillfredställa allas önskemål. Där har vi idag landat i en övergång till fastsittande korkar, eftersom lagstiftningen kräver det, på de förpackningar som sedan tidigare har kork. Förpackningarna med vikning finns kvar som tidigare.

  Vi ser över våra förpackningslösningar kontinuerligt för att hitta lösningar som skyddar innehållet, belastar miljön så lite som möjligt, och fyller konsumentens behov och förväntningar. Detta gäller även frågan med fastsittande korkar.

  Vänligen,
  Daniel
 • Tack för svar Daniel och att ni ser över detta och gör vad ni kan, det uppskattas!

  Dock är inte filmjölk dryck och därmed kan korken helt tas bort på den förpackningen och även på liknande produkter som inte är dryck.

  Plastkork på dessa förpackningar vore tacksamt att slippa så att man slipper kasta 5-10% pga. korken. Det går alldeles utmärkt att skaka filmjölk med en vanlig vikförpackning, det är bara att hålla för vid vikningen och det har fungerat i alla år tills korkarna kom, sen korken kom så har det blivit problem och mycket onödigt svinn. Just för att det inte är dryck så är det något ni kan göra något åt och ändå lyda byråkraterna i EU.

  Det hela är så dumt, dessa byråkrater i EU förbjuder all plast i övrigt, men här lagstiftar dom om plast, det säger ju allt.
  Tjinna
 • Jag undrar ju vad det är för korkade människor som kastar korkar i naturen? Skulle inte tro att det är lika vanligt här i Sverige! Kanske i andra länder....! Jag sliter alltid av locket innan jag använder produkten, även på läskflaskor! Sorterar de lösa korkarna i plast! Pappersförpackningar med fast plastkork sorterar jag i plast! Hoppas att det retar upp de som jobbar med återvinning! Kanske vi blir "hörda" då!
  Caroline
 • Det absolut mest korkade kork som blivit tillverkat jag kan nästan inte öppna förpackningen utan verktyg vad är det för korkskalle som uppfunnit den idag bryter jag bort den i ren protest ofta eldar jag upp förpackningen och slänger korken med soporna
  Kivi
 • Jag köper aldrig vatten, läsk eller annat på flaska, dricker inte läsk, det är bara socker och vatten har jag i kranen. Men det finns undantag och det är när jag flyger, då måste man köpa vatten på flaska. Dessa korkar är idiotiska, de läcker, man kan inte ha dom i väskan, allt rinner ut eftersom de inte håller tätt när man öppnat korken.

  Caroline har helt rätt, här i Sverige är det inte vanligt att folk slänger korkar i naturen och ännu mer sällsynt är det att man har en mjökförpackning, grädde, fil eller annat med sej ut när man har picknick. Så lagen är totalt meningslös och oerhört korkad. Jag trodde de hade krav på de som sitter i EU och leker med att stifta lagar, men tydligen har dom inga krav alls på dessa människor, det visar ju denna idiotiska lagen.

  Naturligtvis slits varenda kork av, jag vill inte ha mjölk, fil och annat över hela matbordet.

  Vi kanske skulle spara alla korkar vi sliter av och skicka dom till EU byråkraterna i ren protest. Om dom brytt sej hade man kunnat göra det, men de lär inte bry sej.

  Nu står hoppet till Skånemejerier att de försöker hitta en lösning så de får nöjda kunder, som det är nu är det ingen som är nöjd mer än någon enstaka, men 99% är rejält missnöjda, det säger ju allt.
  Tjinna
 • Tänk om EU kunde lagstifta om totalförbud mot plastkorkar på alla pappkartonger! Det skulle verkligen vara det mest meningsfulla och en nåd att stilla bedja om.
  Monica
 • Jag håller med många ovan, snälla ta bort plastkorken. Det är bättre utan plastkork som det var innan. Nu blir det bara extra kladdigt och irriterande då det är svårt att skruva på korken rätt igen.
  Helena
 • Svenskan får skörda för idiotiska val. Vi kunde röstat nej till EU. Men drygt hälften av svenskarna är dumskallar. Det här med plastkorken är ännu ett påhitt. Folket i Bryssel måste väl visa att de gör någonting och då hittar man på något bara. Lösningen är ganska enkel, det är bara rycka till så är den lösgjord från mjölkpaketet. Det finns helt andra lösningar. Det finns material som man kan framkalla ofarlig plast med. Kalk, cellulosa och matolja. Bara att kasta i skogen och det bryts ner inom ganska kort tid. Jag är ofta ute i naturen och går och inte hittar jag någon plastkork liggandes skräpandes. Men däremot hela flaskor. Så vad är nyttan?
  Douglas
 • Instämmer med alla föregående inlägg om dessa korkar. Idiotiskt och ofattbart redan när de kom för ett antal år sedan. Är 60 år och större delen av mitt liv har jag utan problem lyckats både skaka och öppna genom att vika och dra ut. Dessutom tömma dem helt! Bort med plasten! Nu är det bryt vid matbordet morgon, middag och kväll.
  Irene
 • Har alltid mjölken liggandes längst ner i kylskåpet.
  Korken är svår sätta på! Se resultatet 😟

  Gunilla
 • Lysande förbrukningen ökar
  Fick diska rejält idag då min filförpackning blev till produktfälla och inkletad förpackning och köksbänk blev resultat Tack EU för förspillande av livsmedel men ok det händer att det funkar om man är försiktig men att ta ut det sista ur förpackningen är nästan omöjligt utan att söla…. Kanske det var meningen ja att söka bort några procent
  Lars Göran Berg
 • Ta bort den där djävla skit korken helt mjölk mm har sålts under hela min uppväxt tid utan den där djävla korken som nätt och jämt en frisk klara av att öppna
  Kivi
 • Bra sagt Kivi! Håller med 100%!
  Caroline
 • Det var den socialdemokratiska regeringen som 2021 godkände detta, korkade påfund, varför begärde man inte undantag, då det problem som skulle lösas inte fanns i Sverige. Varför klagar ingen på dem som skall anpassa utrikiska problem till svenska förhållanden. Sedan har ju detta forums företagsledning ett stort ansvar att man inför dumheten i stor skala. Ni har ju lösningen framför näsan, ta bort plasten o leverera vikförpackning igen, den är ju också inkontinent om den får ligga ned, så inget blir sämre.
  Johansson
 • Men varför har ni dom fastsittande korkar också på fil och yoghurt?
  Enligt EU direktivet så behöver den bara vara fastsittande på dryckesförpackningar - så inte på fil och yoghurt.
  Så bra om vi slipper dom på fil och yoghurt iallafall.
  Dieter Nowack

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.