Till senaste kommentaren

Nu testar vi fastsittande korkar på våra förpackningar

Ett nytt EU-direktiv innebär att det kommer att bli ett lagkrav att ha dryckesförpackningar utrustade med en kork som sitter fast i förpackningen efter att den har öppnats. Syftet är att förhindra nedskräpning i naturen och öka återvinningen. Lagen träder i kraft 3 juli 2024.

Med start vecka 40 kommer leveranser med gamla korkar att varvas med leveranser med nya korkar under en period. Vår målsättning är att så småningom byta ut alla korkar till nya, fastsittande varianter. Detta gäller alla våra korkförsedda förpackningar med mjölk, fil, yoghurt, yoghurtkvarg, drickyoghurt, grädde och juice.

Den nya designen gör att korken förblir fäst till förpackningen även efter öppning, vilket underlättar insamling och återvinning och förhindrar nedskräpning. Vi hoppas att det är en förändring som kommer tas emot väl.


Daniel

Kommentarer

 • hej
  Tänkte ge lite feedback på ert test med nya korkarna på mjölken. Med er goda tanke för miljön är det bra att man testar nytt, men när dessa korkarna kom på coca cola slutade jag dricka coca cola. Så när de nu kommer på er mjölk överväger jag att köpa annan mjölk just för att slippa dessa korkarna. De är i vägen när man vill hälla mer mjölk, mina barn kladdar med mjölken när de vill hälla själv för den kommer fram vid öppningen. Det finns ingen naturlig placering av korken då delen med koderna kommer i vägen. Så summa sumarum är det tyvärr ingen positiv återkoppling.


  Vad är anledningen till att man började med plastkorkarna från början? Det är ju mindre plast och nedsmutsning med de gamla öppningarna man ”river” upp.

  Med vänlig hälsning,
  Helen

  Helen
 • Hej Helen,

  Tack för din feedback! Jag tar den vidare till våra ansvariga för förpackningar. Dessa korkar är fortfarande i en testperiod och det är inte osannolikt att det sker förbättringar med tiden.

  Angående plastkorkar i mjölk tillsattes de för att våra konsumenter upplevde att det blev mindre spill och lättare att öppna förpackningen. Vi valde samtidigt att inte sätta kork på vår 1,5L-mjölk och på vår Hjordnära-mjölk för att ge våra konsumenter möjligheten att välja om man önskade med eller utan.

  Det finns dock produkter som behöver skakas, t.ex. yoghurt, fil och mjölkchoklad, där korken fyller en större funktion.

  Önskar dig en fin dag!

  Vänligen,
  Daniel
 • Jag håller 100% med ovanstående inlägg. Korken är i vägen, mjölken riskerar att hamna på bordet istället och korken är svårare att sätta på igen (gängorna kommer snett). Jag ser dessutom inte hur återvinningen förbättras, när korken inte går att separera från förpackningen... Jag tillhör inte heller de kunder som sågar sönder varje förpackning och separerar samtlig plast, utan vi har slängt korken i plast-tunnan och resten i tunnan för papperskartong. De nya förpackningarna som vi har hemma kommer tyvärr att slängas i restavfall (eller i papperskartong med ännu mer plast inblandat). Nedskräpning av korkar har aldrig varit ett problem i vårt hem. Har inte upplevt detta som ett problem i naturen heller.

  Vad gäller 1,5-liters-förpackningarna är de tyvärr aningens för höga för att få plats i vårt kylskåp, även om de såklart vore mer prisvärda med tanke på mängden mjölk som går åt hemma hos oss. Vi vill gärna bidra till en bättre miljö, men när funktionaliteten har blivit klart sämre utan att jag ser minsta lilla förbättring för miljön så är det köpstopp på dessa ogenomtänkta produkter.

  Ett tips för framtida produktutveckling och tester är att tänka på funktionaliteten genom hela kedjan och även inkludera ett användarperspektiv. Vad gäller återvinning krävs ytterligare ansträngningar i design-stadiet då vi konsumenter är en mycket heterogen grupp med olika för-förståelse och engagemang i dessa frågor. Det måste vara lätt att göra rätt.

  Önskar lycka till i detta arbete, och ser fram emot innovativa och smarta förpackningslösningar.
  Meddela gärna på er förpackning när ni avslutat testet, så jag vet att det är köp-bart igen.

  Med vänliga hälsningar
  Pernilla  Pernilla
 • Arla har redan börjat och jag tillhör den stora gruppen väldigt missnöjda kunder. Det finns absolut ingen som helst anledning att följa detta löjliga EU-direktiv. Är vi slavar under dem eller? Finns inget land i världen som är så bra på sopsortering som Sverige!!!! Vi har sorterat mjölkpaket hur länge som helst och de flesta slänger skruvkorken i plaståtervinningen och förpackningen i papper/kartong. Det kommer att ha lika stor effekt på miljön som Svenska plastpåseskatten hade för nedskräpningen av plast i haven dvs nada! Dessutom kan man inte lägga ner paketen med dessa nya korkar för korken läcker! Det går inte att hälla upp mjölken i ett glas utan dräll då den fåniga korken sitter i vägen. Då kan ni lika gärna gå tillbaka till paket man river upp ett hörn på som det var förr!
  Lollo
 • Hej!
  Jag vill bara flika in och tycker oxå att den nya skruvkorken som sitter på Sverigemjölken är bara skräp, den sitter ivägen och helt onödigt att göra om förpackningar till det sämre, om man ändå ska källsortera korken till plastavfall då kanske många missar att rycka bort den! Så för denna nya förändring blir det 👎👎👎!
  Det måste ju ha kostat en hel del att ställs om maskiner samt går det inte åt mer plast för själva plastringen som korken ska fästas i, om man jämför med tidigare förpackningar?
  Eva
 • Nu är det slut med mjölk från Arla, det blir andra mejerier så länge de har riktiga korkar, sedan får man väl köpa havremjölk eller helt låta bli. Antingen får ni ta bort korkarna och återgå till vikförpackningen från förr då slipper vi alla dessa plastgrejor eller återgå till en skruvkork eller något annat som fungerar. Man skall inte laga saker som fungerar.
  Johansson
 • Hej!
  Gör inte om samma misstag som Coca-Cola. Totalt fiasko med deras korkar. Klart som korvspad att man ska kunna ta av korken.
  Är det en miljöfråga så se istället till att ni använder "bra" plast, återvunnen, miljövänligt framställd etc.

  Vänligen
  Rickard Grahn
  Rickard
 • Det er nok den dummeste EU-idé jeg endnu har hørt om og der har været ikke så lidt dumheder fra den kant.
  Man kan lave bil-karosserier, bil-skærme og tusindvis af andre produkter af 100% natur-nedbrydeligt (ikke euforiserende) industri-hamp. Jeg vil tro at man også kan lave både mælke-kartoner og låg af hamp og derved undgå forbrænding af plast i låget så vel som i indersiden af mælkekartonerne.
  Arla, se nu at vågne op og gør noget fornuftigt for miljøet i stedet for disse og lignende dumheder.


  Erik
 • Korkar från helvetet! Håller med alla tidigare inlägg!
  Jag behöver absolut ingen kork alls!
  Utan kork kan jag dra i de två kvarvarande hörnen, få en fyrkantig öppning och pressa ut den sista filen/ yoghurten ordentligt dvs mindre matsvinn, enklare urskölj!
  Korkarna bidrar till MER matsvinn!
  Varför överhuvudtaget tillsätta plast på en pappersprodukt?!
  Eftersom jag är noga med sopsorteringen river jag alltid av gängorna/ plasten som sitter på paketet men anar att många prioriterar sin tid annorlunda, dvs att gängorna åker med papperspaketen...
  TA BORT ALLA KORKAR!

  Linda
 • Jag håller också med alla tidigare inlägg! Det är ett evigt drällande, helt omöjligt till och med för en vuxen att hälla upp drycken utan att det blir kladd som måste torkas upp. Jag har börjat riva bort korkarna (det är säkert fler än jag som gör det för att kunna hälla upp utan dräll, och då faller ju hela idén, men det har nog inte EU-byråkraterna tänkt på). Förpackningarna går som tidigare nämnts inte heller att ha liggande eftersom de läcker. MEN idag blev jag glad när jag såg att Skånemejeriernas ekomjölk med 1,5% fetthalt finns med den gamla plastfria viköppningen 😀 BRAVO och GULDSTJÄRNA till er! Nu kommer jag bojkotta Arla och bara köpa dryck från er utan skruvkorkar. Så fortsätt med dessa, jag tror ni kommer vinna enormt på det, speciellt om Arla envisas med att fortsätta med sina fånerier. Det blir en liten utmaning eftersom jag bor i Stockholm där inte många säljer produkter från er, men helt klart värt mödan 😀
  Marie
 • Hej,
  Den nya korken är värdelös, svår att öppna och att stänga. Köper numera Proviva istället.
  Magnus

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.