Till senaste kommentaren

Varför är Skånemejeriers mjölk dyrare?

Hej Skånemejerier,

Jag vill köpa Skånemejeriers mjölk, men tycker det är dyrt. Hur kommer det sig att era priser är högre än mjölken som säljs under butikernas egna varumärken? Mjölk är väl mjölk?

Hälsningar,
Kalle
Kalle

Kommentarer

 • Hej Kalle,

  Tack för ditt meddelande. Vi kan tyvärr inte kommentera butikernas prissättning, vare sig på sina egna eller våra produkter. Prissättningen av mjölk är en komplex och långsam process som inte styrs av någon enskild aktör. Dels påverkas det av marknaden, dels av hur priserna längst hela värdekedjan har ökat kraftigt under de senaste åren – allt från ökade priser på drivmedel och gödningsmedel i produktionsled, till elpriser och ökade priser i leverantörsled. Detta har skapat utmaningar för Skånemejerier inom flera områden, där framför allt mjölken, vår viktigaste råvara, ökade i pris med nära 60 procent under 2022.
   
  Vi justerar ständigt priset, i enlighet med mjölkpriset som ju går upp och ner över tid. Nu är mjölkpriset på väg ner. Som mejeriföretag är vi verksamma inom en lågmarginalbransch. Mjölk är en komplex råvara, och i vår produktion skapas bi-produkter, och det är det överskottet som idag säljs på internationella marknaden. Det är just det överskottet som är mycket kostsamt. 
   
  Vi ser att mjölk- och mejerikonsumtionen minskar och att många väljer bort lokalproducerat till förmån för billigare alternativ. Långsiktigt kan det slå mot hållbara och svenska produkter, som ibland har svårt att konkurrera prismässigt. Självklart hade vi önskat att efterfrågan på lokalproducerade mejerivaror varit större, så att alla mervärden från mjölkproduktionen här nere i södra Sverige kan bevaras. I en orolig omvärld behöver vi upprätthålla en trygg inhemsk produktion av svensk mat med god kvalitet, högt näringsinnehåll, låg antibiotikaanvändning, stort hänsynstagande till miljön och klimatsmart produktion och med djurens välfärd i fokus. 
   
  Vi tackar för din feedback och kommer att skicka denna vidare i organisationen. 

  Elin

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.