Vad innebär Hållbar mjölkgård?

Jag har hört om något som kallas Hållbar mjölkgård. Vad är det?
Ester

Kommentarer

 • Hej Ester! Tack för din fråga!

  Hållbar mjölkgård är Skånemejeriers program för ökad hållbarhet i gårdsledet. I ett nära samarbete med våra mjölkleverantörer har vi målsättningen att öka gårdarnas positiva påverkan på djur, klimat och natur, och samtidigt minska den negativa påverkan.

  Våra svenska mjölkbönder bidrar till hållbar utveckling på en rad olika sätt. Genom odlingen av bete och vall tas jordbruksmarker som inte är optimala för annan odling till vara. Korna förvandlar sådant som vi människor inte kan äta till näringsrik mjölk och bidrar till kolinlagring och biologisk mångfald. Samtidigt finns utmaningar, som utsläpp av växthusgaser kopplade till produktionen av foder och till kornas fodersmältning.

  Hållbarhet och god djurhälsa har länge varit i fokus för Skånemejerier och våra mjölkleverantörer. Med lanseringen av programmet Hållbar mjölkgård samlar vi allt som görs för mer hållbar mjölkproduktion på gårdarna under ett tak. Vi driver också utvecklingen framåt genom att integrera nya arbetssätt och incitament, till exempel genom införandet av en ny hållbarhetsersättning.

  Sedan tidigare ger vi mjölkbönderna ekonomisk ersättning för att genomgå certifiering enligt ISO 9001 och för att genomföra årliga klimatberäkningar. Genom den nya hållbarhetsersättningen vill vi belöna insatser och arbetssätt som bidrar till ökad hållbarhet på gårdsnivå. Hållbarhetsersättningen ger betalt för åtgärder som vidtas på gårdarna idag, men motiverar också till ytterligare satsningar.

  Du kan läsa mer om detta på vår hemsida. Där hittar du också flera olika frågor och svar om Hållbar mjölkgård och om vår Hållbarhetsersättning: https://foretag.skanemejerier.se/hallbar-mjolkgard

  Önskar dig en fortsatt fin dag!
  Elin

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.