Grekisk yoghurt 0% fetthalt

Hej,
Jag har några frågor betr denna produkt:
1) Hur kommer det sig att den heter Grekisk Yoghurt? När jag smakat detta i Grekland var den inte fettfri.
2) Vilka proteiner ingår i de 13 procenten?
3) Trodde Skånemejerier tog mjölk från skånska kor, men här står EU-ursprung. Hur hänger det ihop?
4) Varför finns det citronsyra i produkten? Även detta tror jag knappast finns i grekisk yoghurt.
5) Innehållet skiljer sig mycket från Grekisk ekologisk yoghurt. Hur tänker ni då att detta hänger ihop?
Mvh Lena Kristensson

Lena

Kommentarer

 • Hej Lena,

  Tack för att du kontaktar oss! Du har många bra frågor som jag ska försöka besvara nedan.

  1) Yoghurt som begrepp har ett krav och det är att den ska vara gjord på en godkänd yoghurtkultur, vilket vår Salakis yoghurt är.

  Grekisk yoghurt som koncept finns inte definierat, men vi har i konsumentundersökningar förstått att för konsumenten är det ofta synonymt med tjock och krämig textur, och för många konsumenter likställs en tjock produkt med hög fetthalt.

  Vi har även från konsumentundersökningar förstått att det finns en efterfrågan på fettsnåla produkter och har därför lanserat en grekisk yoghurt med högt proteininnehåll som också ger en krämig och härlig textur men med lägre fetthalt.

  2) Bara protein från mjölk. De kallas kasein och vassleprotein. I Salakis grekiska yoghur 0% är andelen vassleprotein lite högre än i andra mejeriprodukter.

  3) Alla produkter under varumärket Skånemejerier är gjorda på 100% svensk mjölk från gårdar i södra Sverige.
  Majoriteten utav Salakis produkter är gjorda på svensk mjölk och är tillverkade utav Skånemejerier AB i Sverige. Några enstaka artiklar är producerade inom EU eftersom Salakis är ett internationellt varumärke.
  Sakakis grekiska yoghurt 0% är gjord på svensk mjölk och har alltid producerats här i Sverige. I och med att det i beteckningen finns ett geografiskt namn är vi skyldiga att ange var mjölken kommer ifrån. Vi skulle kunna säga att det är svensk mjölk men det är också ok att säga ursprung EU.

  4) Det unika med denna produkt är det höga proteininnehållet och den krämiga texturen. För att få den krämiga texturen så används syra till ett vassleproteinkoncentrat för att skydda proteinet under värmebehandling.

  5) Grekisk yoghurt är ingen skyddad beteckning men det som är gemensamt är en krämig konsistens. I t.ex. USA är Grekisk yoghurt ofta likvärdig med Skyr eller Kvarg och i Sverige har Grekisk yoghurt ibland också högre fetthalt.

  Jag önskar dig en fin dag!

  Vänliga hälsningar,
  Daniel
  Daniel

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.