Pastörisering och Homogenisering
Pastörisering kan ske vid olika temperaturer och görs för att avdöda eventuella sjukdomsalstrande bakterier.
Vid lågpastörisering upphettas mjölken till 72-76 grader i 15 sekunder. All konsumtionsmjölk måste enligt lag vara minst lågpastörierad.
Vissa produkter högpastöriseras, bland annat mjölk med längre hållbarhet, yoghurt, filmjölk och gräddeprodukter. Vid högpastörisering upphettas mjölken till ca. 80 - 130 grader i 4 - 10 sekunder.
Ultrapastörisering, UHT, är en metod som innebär en upphettning till ca 140 grader i 2-5 sekunder. UHT-behandlad mjölk förpackas aseptiskt i speciella förpackningar och får lång hållbarhet samt kan förvaras i rumstemperatur, så länge förpackningen är obruten.
Homogenisering innebär att fettkulorna i mjölken "slås sönder", vilket ger en lenare och fylligare produkt.
Nästan all mjölk i vårt sortiment homogeniseras, med undantag för Åsens Lantmjölk. Även yoghurt och filmjölk homogeniseras.
Vispgrädde är aldrig homogeniserat, eftersom den i så fall inte hade gått att vispa upp, och det är inte ost heller då det inte gått att ysta den (få den att stelna).
Vid lågpastörisering upphettas mjölken till 72-76 grader i 15 sekunder. All konsumtionsmjölk måste enligt lag vara minst lågpastörierad.
Vissa produkter högpastöriseras, bland annat mjölk med längre hållbarhet, yoghurt, filmjölk och gräddeprodukter. Vid högpastörisering upphettas mjölken till ca. 80 - 130 grader i 4 - 10 sekunder.
Ultrapastörisering, UHT, är en metod som innebär en upphettning till ca 140 grader i 2-5 sekunder. UHT-behandlad mjölk förpackas aseptiskt i speciella förpackningar och får lång hållbarhet samt kan förvaras i rumstemperatur, så länge förpackningen är obruten.
Homogenisering innebär att fettkulorna i mjölken "slås sönder", vilket ger en lenare och fylligare produkt.
Nästan all mjölk i vårt sortiment homogeniseras, med undantag för Åsens Lantmjölk. Även yoghurt och filmjölk homogeniseras.
Vispgrädde är aldrig homogeniserat, eftersom den i så fall inte hade gått att vispa upp, och det är inte ost heller då det inte gått att ysta den (få den att stelna).
Följ inlägget
0
följare
Borttagen kommentar