Pastörisering och Homogenisering

Pastörisering kan ske vid olika temperaturer och görs för att avdöda eventuella sjukdomsalstrande bakterier.

Vid lågpastörisering upphettas mjölken till 72-76 grader i 15 sekunder. All konsumtionsmjölk måste enligt lag vara minst lågpastörierad.

Vissa produkter högpastöriseras, bland annat mjölk med längre hållbarhet, yoghurt, filmjölk och gräddeprodukter. Vid högpastörisering upphettas mjölken till ca. 80 - 130 grader i 4 - 10 sekunder.

Ultrapastörisering, UHT, är en metod som innebär en upphettning till ca 140 grader i 2-5 sekunder. UHT-behandlad mjölk förpackas aseptiskt i speciella förpackningar och får lång hållbarhet samt kan förvaras i rumstemperatur, så länge förpackningen är obruten.

Homogenisering innebär att fettkulorna i mjölken "slås sönder", vilket ger en lenare och fylligare produkt.

Nästan all mjölk i vårt sortiment homogeniseras, med undantag för Åsens Lantmjölk. Även yoghurt och filmjölk homogeniseras.

Vispgrädde är aldrig homogeniserat, eftersom den i så fall inte hade gått att vispa upp, och det är inte ost heller då det inte gått att ysta den (få den att stelna).


Daniel

Kommentarer

  • Hej! Till skillnad mot annan mjölk har ni tämligen lång hållbarhet på er Eko mjölk. Vad beror det på? Är den högpastöriserad? Finns det nackdelar med högpastörisering? Varför är inte exempelvis Arlas mjölk behandlad på samma sätt? (Förstår att jag i så fall bör vända mig till dem - men är bara nyfiken. Jättebra att mjölken håller länge)
    charlotte ingvar-nilsson
  • Hej Charlotte! Tänker du på vår ekologiska mjölk Hjordnära, i brun förpackning? https://www.skanemejerier.se/produkt/eko-mellanmjolk-1.5percent Den är lågpastöriserad, dvs. inte högpastöriserad. Vill bara dubbelkolla så att vi pratar om samma produkt 😀

    Högpastörisering påverkar smaken något litet, och ger en något kokt smak. Samtidigt är det så klart en smaksak.

    Jag kan inte riktigt svara om Arlas produkter, men tror att de har både hög- och lågpastöriserade ekologiska produkter men kanske under olika varumärken.

    Elin

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.