Pastörisering och Homogenisering

Pastörisering kan ske vid olika temperaturer och görs för att avdöda eventuella sjukdomsalstrande bakterier.

Vid lågpastörisering upphettas mjölken till 72-76 grader i 15 sekunder. All konsumtionsmjölk måste enligt lag vara minst lågpastörierad.

Vissa produkter högpastöriseras, bland annat mjölk med längre hållbarhet, yoghurt, filmjölk och gräddeprodukter. Vid högpastörisering upphettas mjölken till ca. 80 - 130 grader i 4 - 10 sekunder.

Ultrapastörisering, UHT, är en metod som innebär en upphettning till ca 140 grader i 2-5 sekunder. UHT-behandlad mjölk förpackas aseptiskt i speciella förpackningar och får lång hållbarhet samt kan förvaras i rumstemperatur, så länge förpackningen är obruten.

Homogenisering innebär att fettkulorna i mjölken "slås sönder", vilket ger en lenare och fylligare produkt.

Nästan all mjölk i vårt sortiment homogeniseras, med undantag för Åsens Lantmjölk. Även yoghurt och filmjölk homogeniseras.

Vispgrädde är aldrig homogeniserat, eftersom den i så fall inte hade gått att vispa upp, och det är inte ost heller då det inte gått att ysta den (få den att stelna).


Konsumentkontakt

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.