Homogenisering innebär att fettet i mjölken finfördelas och hindras att flyta upp som grädde till ytan.
Pastörisering kan ske vid olika temperaturer. Vid pastörisering av konsumtionsmjölk upphettas mjölken till 72-76 grader i 15 sekunder. Pastöriseringen avdödar sjukdomsalstrande bakterier.
Ultrapastörisering, UHT, är en metod som innebär en upphettning till ca 140 grader i 2-5 sekunder. UHT-behandlad mjölk förpackas aseptiskt i speciella förpackningar. Mjölken får lång hållbarhet och kan förvaras i rumstemperatur, så länge förpackningen är obruten.
Nej, mjölk på 70- och 80-talet innehöll inte konserveringsmedel. Mjölk är en färskvara och för att bevara dess hållbarhet användes metoer som kylförvaring och pastörisering.
Däremot under den perioden började teknologin kring förpackningar och hållbarhet förbättras för att förlänga hållbarheten.
Homogenisering innebär att fettet i mjölken finfördelas och hindras att flyta upp som grädde till ytan.
Pastörisering kan ske vid olika temperaturer. Vid pastörisering av konsumtionsmjölk upphettas mjölken till 72-76 grader i 15 sekunder. Pastöriseringen avdödar sjukdomsalstrande bakterier.
Ultrapastörisering, UHT, är en metod som innebär en upphettning till ca 140 grader i 2-5 sekunder. UHT-behandlad mjölk förpackas aseptiskt i speciella förpackningar. Mjölken får lång hållbarhet och kan förvaras i rumstemperatur, så länge förpackningen är obruten.
på 70-80-talet?
Nej, mjölk på 70- och 80-talet innehöll inte konserveringsmedel. Mjölk är en färskvara och för att bevara dess hållbarhet användes metoer som kylförvaring och pastörisering.
Däremot under den perioden började teknologin kring förpackningar och hållbarhet förbättras för att förlänga hållbarheten.
Med vänlig hälsning,